Heb ik recht op een compensatievergoeding bij stroomuitval?

Ja, als de stroomstoring langer dan vier uur duurt, hebben particuliere verbruikers recht op een compensatievergoeding. Kortgezegd komt het erop neer dat hoe langer u een stroomstoring heeft, hoe meer compensatie u kunt krijgen. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen de verschillende aansluitingen.

  • Aansluiting van maximaal 3x25 ampère
    Bij een aaneengesloten onderbreking tussen de vier en acht uur heeft u recht op een vergoeding van € 35,-. Duurt de storing langer? Voor elke volgende aaneengesloten periode van vier uur wordt de vergoeding vermeerderd met € 20,-. Dit laatste komt echter zelden voor. Heeft u bijvoorbeeld 14 uur geen stroom gekregen? Dan krijgt u 35 euro (4 tot 8 uur) + 20 euro (8 tot 12 uur) + 20 euro (12 tot 16 uur). In totaal is dit 75 euro.

  • Aansluiting groter dan 3x25 ampère
    Als u beschikt over een aansluiting die groter is dan 3x25 ampère en maximaal 3x80 ampère dan gelden er andere regels. Per categorie wordt een ander bedrag aan compensatie aangeboden. Voor meer informatie kunt u de site van de Energiekamer van de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) raadplegen.

Vaak betaalt de netbeheerder u deze vergoeding automatisch. Is dit niet het geval? Dan kunt u de netbeheerder een brief sturen waarin u om de vergoeding verzoekt.

Direct advies nodig?

Binnen 3 minuten uw mogelijkheden in kaart met onze digitale hulp

  • - Beantwoord enkele vragen over uw situatie
  • - En ontvang per e-mail een advies met een stappenplan en praktische tips
  • - 24/7 beschikbaar

Start de digitale hulp