Ik ben ontevreden over de accommodatie. Wat kan ik doen?

Volg onderstaand stappenplan:

1. Meld problemen of klachten altijd ter plekke
Het hotel lijkt in de verste verte niet op de foto in de reisgids. Het strand is in werkelijkheid een rotskust. Of het viersterrenhotel is naar Nederlandse maatstaven nog geen twee sterren waard. Veel klachten over vakantiereizen gaan over de accommodatie. Bent u niet tevreden? Meld dit dan altijd direct aan de reisorganisatie ter plaatse en aan de hoteleigenaar. Bij voorkeur schriftelijk. Is er niemand aanwezig bij wie u met uw klachten terecht kan? Bel dan naar de reisorganisatie in Nederland. Als uw klacht ter plaatse niet kan worden opgelost, dan moet u er in ieder geval voor zorgen dat ter plaatse een klachtrapport wordt ingevuld. Zo wordt uw klacht schriftelijk vastgelegd en heeft u bewijs dat u ter plaatse al heeft geklaagd. U bent namelijk verplicht een klacht ter plaatse te melden.

2. Bel uw reisorganisatie

Is melden ter plaatse niet mogelijk? Bel dan met de organisatie in Nederland. De reisorganisatie moet namelijk de gelegenheid krijgen een klacht op te lossen. Wordt de klacht niet naar tevredenheid opgelost, vraag dan naar een klachtenrapport en laat dit ondertekenen. De reisleiding is verplicht zo´n rapport op te stellen en te ondertekenen. Ga in ieder geval nooit direct terug naar Nederland zonder de klacht te melden. Anders wordt het moeilijk uw schade vergoed te krijgen.

3. Zorg voor bewijsmateriaal
Worden uw problemen niet naar tevredenheid opgelost? Zorg dan voor bewijsmateriaal. Zonder bewijs is het bijna onmogelijk om eenmaal terug in Nederland de kosten te verhalen. Maak bijvoorbeeld foto´s van de situatie en verzamel namen en adressen van reisgenoten zodat ze later kunnen getuigen.

4. Stuur een aangetekende brief 
Bij terugkomst in Nederland stuurt u zo snel mogelijk (in ieder geval binnen één maand) een aangetekende brief naar het reisbureau of de reisorganisatie. Hierin geeft u aan wat uw klacht is en vooral ook wat u van de reisonderneming verwacht (bijvoorbeeld een schadevergoeding).

5. Schakel eventueel juridische hulp in
Komt u er echt niet uit met uw reisbureau, dan is dit het moment om uw rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen. Wij kunnen u adviseren over de haalbaarheid van uw zaak en eventueel voor u een procedure starten bij de Geschillencommissie Reizen of de rechter. Natuurlijk kunt u ook zonder rechtsbijstandverzekering zo’n procedure starten. Eventuele kosten zijn dan wel voor uw eigen rekening.

Meer informatie over de Geschillencommissie Reizen

Direct advies nodig?

Binnen 3 minuten uw mogelijkheden in kaart met onze digitale hulp

  • - Beantwoord enkele vragen over uw situatie
  • - En ontvang per e-mail een advies met een stappenplan en praktische tips
  • - 24/7 beschikbaar

Start de digitale hulp