Winterbanden en winteruitrusting auto

Winteruitrusting auto
Uw auto moet geschikt en gereed voor de winter zijn. Dat gaat verder dan alleen de winterbanden. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ruitenvloeistof geschikt voor extreme winterse temperaturen en goede ruitenwisserbladen. In Nederland geldt dat de autoruiten ijsvrij moeten zijn.

Winterbanden
In Nederland geldt er nog geen verplichting om winterbanden te gebruiken. In andere landen wel zoals Oostenrijk, Duitsland en nu ook Luxemburg. Het advies is echter om altijd winterbanden (met een aanbevolen profiel van 4 mm) onder de auto te hebben voordat mensen naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld voor wintersport of om een kerstmarkt te bezoeken. De regels per land op een rij:

 • België
  In België geldt geen winterbanden-plicht. 
 • Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg
  In Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg moeten alle motorvoertuigen (auto’s, caravans en campers) voorzien zijn van winterbanden voor het geval de weersomstandigheden verslechteren. Alleen sneeuwkettingen zijn niet genoeg. In Oostenrijk zijn de winterbanden in ieder geval verplicht tussen 1 november en 15 april en kan de verplichting in andere perioden ook gelden op bergwegen. Als een bestuurder geen winterbanden heeft, kan hij een boete krijgen. 
 • Zwitserland en Frankrijk 
  In Zwitserland geldt de verplichting van winterbanden niet, maar moeten de banden wel afgestemd zijn op de weersomstandigheden. Dus bij sneeuw moeten er wel sneeuwkettingen gebruikt worden.
  In Frankrijk zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen altijd verplicht wanneer dit op borden langs de weg is aangegeven.
 • Tsjechië
  Is de weg bedekt met sneeuw en ijs? Dan is het in Tsjechië verplicht om winterbanden te gebruiken tussen 1 november en 1 april. Ook bij een temperatuur lager dan 4 graden celcius en kans op sneeuw zijn winterbanden verplicht. Daarnaast zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen altijd verplicht wanneer dit op borden langs de weg is aangegeven.    
 • Italië
  In Italië zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht wanneer dit op borden langs de weg is aangegeven. In ieder geval is het van 15 oktober tot 15 april verplicht om sneeuwbanden of sneeuwkettingen te gebruiken in de Aosta-vallei.

En dan nog dit: aansprakelijkheid bij een ongeval
In Duitsland, maar ook in andere landen, kunt u zelfs medeaansprakelijk zijn bij een ongeval als u geen winterbanden hebt, óók als de schuld bij de andere partij ligt. Alleen al het ontbreken van winterbanden kan dus nadelige gevolgen hebben voor uw no-claim. Bovendien loopt u de kans om beboet te worden.