Werkgever moet in actie komen voor lage WW-premie

Je trouwe werknemer die al jaren bij je in dienst is en met je wie je mondeling allerlei afspraken hebt gemaakt, kan je vanaf 1 januari 2020 extra geld kosten. Dat geldt ook voor je werknemer van wie een tijdelijk contract stilzwijgend is overgegaan in een vaste aanstelling en er geen nieuw contract is opgesteld.

Nu hoor ik je denken: huh? Je stelt toch altijd een arbeidscontract op? Niet alle werkgevers en werknemers doen dat. Het is ook niet verplicht. De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans, die per 1 januari 2020 ingaat, verplicht dat ook niet.

Hoge of lage ww-premie

De Wet arbeidsmarkt in balans wil vast werk stimuleren. Daarom betalen werkgevers voor werknemers met een vast dienstverband een lage ww-premie per 1 januari 2020. Voor flexwerkers moet een hogere premie worden betaald.

Voorwaarden

Om voor die lagere premie in aanmerking te komen moet er vanaf 1 april 2020 een schriftelijke arbeidsovereenkomst zijn, waaruit blijkt dat de werknemer een vast dienstverband heeftIs er geen arbeidsovereenkomst? Dan ben je als werkgever verplicht de hoge ww-premie te betalen. De premie wordt berekend vanaf 1 januari 2020.

Administratieve rompslomp

Eerlijk gezegd vind ik dat dit onnodige administratieve rompslomp oplevert. Dat gaf ik ook al aan in het Financieele Dagblad vandaag.Toch adviseer ik werkgevers om, als dat nog niet is gebeurd, alsnog een schriftelijke arbeidsovereenkomst met werknemer te sluiten en alle personeelsdossiers te lichten om te kunnen zien of van alle werknemers die voor onbepaalde tijd in dienst zijn wel een schriftelijke arbeidsovereenkomst aanwezig is. Mocht dat niet zo zijn? Regel het alsnog vóór 1 april, want dat scheelt je een heleboel geld.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een arbeidscontract? Kijk dan in onze Documentservice voor voorbeelden.

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen. Dit onderwerp heeft mijn grote interesse. Ik verzorg cursussen, presentaties en webinars over verschillende arbeidsrechtelijke onderwerpen en publiceer in diverse vaktijdschriften. Ik schrijf blogs en treed regelmatig op als woordvoerder over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen in kranten en tijdschriften, en op radio en tv. Op die manier probeer ik als meester in juridische hulp het recht toegankelijk te maken voor iedereen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden