Wie is aansprakelijk bij schade?
Voordat je begint aan een letselschadezaak is het belangrijk om te achterhalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Want wie is aansprakelijk voor de schade? Dat is afhankelijk van het type ongeval/letselschade. Voor letselschade door een bedrijfsongeval moet je met andere zaken rekening houden dan voor letselschade door een verkeersongeval. Wij hebben de meest voorkomende situaties voor je uitgewerkt.
Aansprakelijk stellen letselschade
Heb je letselschade opgelopen door een ongeval? Dan is het belangrijk om iemand aansprakelijk te stellen voor deze schade. Dit moet je doen binnen de verjaringstermijn. Doe je dit na vijf jaar, dan kun je in de meeste gevallen geen schadevergoeding meer afdwingen. Maar hoe doe je dit? Wij geven je de stappen die je moet doorlopen om iemand aansprakelijk te stellen voor letselschade. De jurist achterhaalt bijvoorbeeld eerst of er sprake is van een onrechtmatige daad en bepaalt de aansprakelijkheid letselschade.
Tegenpartij aansprakelijk stellen
Als de verzekeraar niet bekend is, kan een jurist de tegenpartij persoonlijk aansprakelijk stellen. De jurist moet dan in een brief duidelijk aangeven wat er is gebeurd en wat de tegenpartij fout heeft gedaan. De jurist volgt verder dezelfde stappen als in een normale situatie.
Kwalitatieve aansprakelijkheid letselschade
Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd en is van toepassing wanneer een persoon aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die door een ander veroorzaakt is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de eigenaar van een hond die letselschade heeft veroorzaakt bij een persoon. De eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het gedrag van de hond en daarbij dus ook aansprakelijk voor de schade die de hond aanbrengt. We nemen alle voorbeelden van kwalitatieve aansprakelijkheid letselschade met je door.
Letselschade claimen na erkennen aansprakelijkheid
Na een ongeval met letselschade moet je verschillende zaken regelen. Zorg dat de veroorzaker van het ongeval zijn of haar aansprakelijkheid erkent. Het maakt niet uit of het gaat om de gemeente, een bedrijfsongeval of een verkeersongeval. Pas na het erkennen van aansprakelijkheid letselschade kun je eventuele letselschade claimen.
Nadat de aansprakelijkheid erkend is door de tegenpartij, onderzoeken specialisten de situatie van het ongeval. Hierbij kijken ze vooral naar de schuldverdeling en de bewijslasten. Dit heeft invloed op de hoogte van de schadevergoeding. Het claimen van letselschade is een proces wat veel uitzoekwerk en tijd kost. Een lastige taak, zeker wanneer je nog herstelt van het opgelopen letsel. Wacht daarom niet te lang en vraag op tijd om juridische hulp.
Aansprakelijkheid letselschade? DAS helpt je verder
Weet je niet precies wat de juridische regels zijn rondom aansprakelijkheid letselschade? De specialisten van DAS werken dagelijks aan de meest uiteenlopende letselschadezaken. Zij staan voor je klaar om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Zelfs zonder verzekering ontvang je direct hulp en advies van je eigen letselschadespecialist.