Soorten schade­vergoedingen bij letsel­schade

Bij letselschade kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Als jij niet verantwoordelijk bent voor het ongeval, mag je de kosten verhalen op de persoon die wél aansprakelijk is. Maar welke soorten schadevergoedingen kun je eigenlijk claimen? Je leest er alles over op deze pagina. 

Hoe wij je kunnen helpen?

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de verschillende soorten kosten die je kunt verhalen op de aansprakelijke persoon. De lijst is echter niet compleet. Wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze juristen.  

1# Veranderde woonsituatie of verhuiskosten

Als je ernstig letsel hebt opgelopen, kan het zijn dat je niet meer veilig kunt wonen in je huidige woning. Een traplift kan je hierbij helpen, of misschien moet je woning gelijkvloers worden gemaakt. Deze kosten kunnen hoog oplopen, maar je mag ze verhalen bij de persoon die verantwoordelijk is voor het incident. Als het niet mogelijk is om je woonsituatie aan te passen en je gedwongen bent te verhuizen, mag je ook deze kosten claimen. 

2# Aangepast sporten

Als je graag sport, wil je waarschijnlijk na je letsel nog steeds blijven sporten. Misschien moet je speciale kosten maken om dat te kunnen doen, bijvoorbeeld voor het inhuren van een personal coach of een begeleider bij het uitvoeren van oefeningen. Ook als je bijvoorbeeld door advies van je fysiotherapeut moet zwemmen en daardoor abonnementskosten maakt, mag je een schadevergoeding claimen. 

3# Vervoerskosten

Als je letsel hebt opgelopen waardoor je niet meer kunt deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld door een gebroken been of pols, moet je waarschijnlijk alternatief vervoer regelen. De kosten die je maakt om van A naar B te komen (omdat je het zelf niet kunt), kun je vergoed krijgen. Dit geldt ook voor extra vervoerskosten die je maakt voor bezoeken aan medisch specialisten - of als je mobiliteitsproblemen hebt en voorheen altijd de fiets gebruikte, maar nu gebruik moet maken van het openbaar vervoer. 

4# Inkomensverlies in loondienst

Door het letsel dat je hebt opgelopen, kun je (tijdelijk) niet werken, wat aanzienlijke inkomensschade kan veroorzaken. Er is dan sprake van verlies aan verdienvermogen. Sommige organisaties betalen bij ziekte niet het volledige loon uit, dus het kan zijn dat je tijdens ziekte slechts 70% of 80% van je loon ontvangt. Het nettoloon dat je nu niet ontvangt, kun je indienen via de schadeclaim. Vergeet niet dat je ook pensioenopbouw, vakantiegeld en eventuele bonussen misloopt. Als je vanwege je letsel gedwongen bent om van baan te veranderen, moet je ook denken aan eventuele leaseauto of overuren die je kunt verliezen. Neem deze kosten ook op in de schadeclaim. 

5# Inkomensverlies als ZZP'er

Als je als ZZP'er (tijdelijk) niet kunt werken, mis je omzet en kun je in de problemen komen. Je hebt afspraken met klanten die je niet kunt nakomen, en de kans bestaat dat je klanten verliest. Gelukkig kun je ook deze schade verhalen op de tegenpartij, inclusief de kosten voor het inhuren van vervangend personeel of extra personeel. 

6# Kosten zonder nut

Helaas kan het voorkomen dat je door je letsel bepaalde zaken niet meer kunt benutten, waarvoor je al wel hebt betaald. Bijvoorbeeld wanneer je niet meer kunt sporten, maar wel een jaarabonnement bij de sportschool hebt dat je al vooruit hebt betaald. Of wanneer je kaartjes voor een pretpark hebt gekocht die je door je letsel niet meer kunt gebruiken. Ook de kosten die je moet maken voor de verzekering van je auto, die stilstaat omdat je door je letsel niet kunt autorijden, vallen onder deze categorie. Alle kosten die je al hebt gemaakt maar nu geen ‘nut’ meer hebben, kunnen worden opgenomen in de schadeclaim. 

7# Verlies aan zelfwerkzaamheid

Bij ernstig letsel zijn er vaak taken die je niet meer zelf kunt uitvoeren, zoals het uitlaten van de hond, het onderhouden van je tuin of het wassen van je auto. Voor deze taken, die je voorheen zelf deed, moet je nu om hulp vragen of externe hulp inschakelen. De kosten die je hiervoor moet maken, mag je opnemen in de schadeclaim. 

8# Economische kwetsbaarheid

Letselschade kan je economisch kwetsbaarder maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je eerder wordt ontslagen en moeilijker een baan kunt vinden vanwege je letsel. Je kunt mogelijk niet solliciteren naar banen waarbij je lang moet staan of zware fysieke arbeid moet verrichten. Dit kan je carrièrekansen beperken. De omvang van deze kosten moet worden geschat en kan ook worden opgenomen in de schadepost. 

9# Vakantie annuleren

Als je een geplande vakantie moet annuleren vanwege je letsel, kun je de kosten hiervan verhalen bij de aansprakelijke partij. Dit geldt ook als je in de toekomst aangepaste vakanties moet boeken, bijvoorbeeld vanwege extra beenruimte of de noodzaak om een chalet te huren in plaats van een tent. 

10# Huishoudelijke hulp

Letselschade kan ervoor zorgen dat je bepaalde huishoudelijke taken niet meer zelf kunt uitvoeren, zoals schoonmaken, koken, enzovoort. Gelukkig kun je huishoudelijke hulp inschakelen of hulp vragen aan vrienden of familie, zodat deze taken alsnog worden uitgevoerd. De kosten die je maakt voor huishoudelijke hulp kunnen worden opgenomen in de schadeclaim, inclusief de kosten voor professionele hulp of hulp van vrienden en familie. 

11# Studievertraging

Volg je ten tijde van het ongeval nog een studie? Dan kan het zijn dat je door je letselschade colleges niet kunt bijwonen en tentamens niet kunt maken, wat mogelijk leidt tot studievertraging. Als gevolg van deze vertraging betreed je later de arbeidsmarkt en loop je dus loon mis. Voor de vergoeding van studievertraging bestaan normbedragen. De onderstaande normbedragen gelden voor 2023 en zijn vastgesteld door De Letselschade Raad. Indien je een jaar vertraging oploopt, zijn de vergoedingsbedragen als volgt: 

  • Basisschool: €6.675 
  • VMBO en MBO: €15.375 
  • HAVO, MBO en VWO: €18.700 
  • HBO en WO: €22.725 

12# Wettelijk rente

Vanaf het moment dat het ongeval plaatsvindt tot het moment dat je de schadevergoeding ontvangt, is de aansprakelijke partij verplicht om wettelijke rente te betalen over bepaalde schadeposten. De hoogte van deze rente, en dus het bedrag dat je ontvangt, wordt bepaald door de overheid. Bij DAS hebben we een rekentool waarmee we de hoogte van de wettelijke rente kunnen berekenen, en dit bedrag nemen we mee in de schaderegeling.

#13 Sociale zekerheid

Door je letselschade kun je jouw baan verliezen. Als je geen arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, raak je mogelijk je recht op een WW-uitkering kwijt en moet je dit opnieuw opbouwen. Uiteraard wordt ook dit meegenomen in de schadeclaim. 

#14 Juridische kosten

Heb je moeite met het overzichtelijk maken van alle schade en bijkomende kosten? Dat is begrijpelijk. Zoals deze lijst al aantoont, zijn er veel verschillende soorten schadevergoedingen waar je mogelijk niet aan hebt gedacht. Als je juridische hulp inschakelt bij het indienen van een schadeclaim, kun je ook de kosten hiervan verhalen bij de aansprakelijke partij. Zo ben je er altijd zeker van dat alles correct wordt geregeld en dat je alle kosten die je moet maken ook weer terugkrijgt. 

#15 Smartengeld

Smartengeld is de vergoeding die je ontvangt voor immateriële schade. Dit is schade die niet direct in geld is uit te drukken. Het is bedoeld als een compensatie voor psychische en lichamelijke pijn, stress en andere ongemakken die je ervaart na het ongeval. De hoogte van deze schadevergoeding is afhankelijk van verschillende factoren.

Juridische hulp nodig bij letselschade?

Heb je hulp nodig bij het in kaart brengen van alle kosten die je hebt gemaakt als gevolg van letselschade? Neem dan contact met ons op. Zoals je zojuist hebt gelezen, worden ook juridische kosten meegenomen in de schaderegeling. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geld verliest door het inschakelen van een jurist.  

Het is altijd verstandig om juridische hulp te in te schakelen, zodat je wordt bijgestaan bij het nemen van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen met de partij die aansprakelijk is voor de schade. 

Je hoeft helemaal niet verzekerd te zijn bij DAS om juridische hulp te ontvangen. Je kunt altijd gebruik maken van onze On Demand oplossingen.

Lees verder

Veelgestelde vragen