Letselschade als passagier: waar heb je recht op?

Je gaat samen in de auto naar hetzelfde feestje. Je woont bij elkaar in de buurt of werkt voor dezelfde werkgever, dus wel zo makkelijk en gezellig, en ook nog eens beter voor het milieu. Maar wat als er een verkeersongeval plaatsvindt en jullie zijn beiden slachtoffer? Dat verandert de situatie.

Na een ongeluk gaan er vele gedachten en emoties door je heen. De kans is groot dat je als passagier letselschade oploopt, zeker bij een harde klap. Maar waar heb je recht op? De letselschadejuristen van DAS staan je bij.

Je rechten als passagier bij een verkeersongeval

Je kunt als passagier (langdurige) klachten zoals nekpijn of letselschade oplopen bij een verkeersongeval. Net als de bestuurder. En beiden kan je recht hebben op een vergoeding voor de schade.

De hoogte van een schadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Eerst moet je de schuldige partij van het verkeersongeval aansprakelijk stellen. Dat kan de bestuurder zijn van het voertuig waarin je meereed. Is een andere weggebruiker verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan stel je die aansprakelijk voor de schade.

Ben je niet aansprakelijk? Dan geldt de schuldloze-derde-regeling

Ben je zelf niet aansprakelijk voor het verkeersongeval? Dan kom je in aanmerking voor een schuldloze-derde-regeling. Die regeling zorgt ervoor dat je een schadevergoeding krijgt. Schrijf wel eerst de WA- verzekeraar aan van de auto waarin jij als passagier zat tijdens het ongeval.

Als passagier/bijrijder ben je niet aansprakelijk. Je kon zelf namelijk niks bijdragen aan het ontstaan van het ongeval. Dit voorkomt dat je lang moet wachten op een vergoeding als de aansprakelijkheid nog onduidelijk is.

Meestal schrijven we de verzekeraar aan van het voertuig waar je als passagier in zat. Blijkt uiteindelijk dat een andere weggebruiker aansprakelijk is voor het ongeval? Dan verhalen de verzekeraars onderling de uitbetaalde schadevergoeding. De schuldloze derde, jij als passagier/bijrijder dus, hoeft hier geen actie voor te ondernemen. Dat scheelt een hoop zorgen.

Sprake van eigen schuld

Een passagier is in de meeste situaties niet schuldig voor het veroorzaken van een verkeersongeval. Toch zijn er verkeerssituaties waarbij ook de passagier deels schuldig is. Het gaat dan niet om het veroorzaken van het ongeval, maar over de ernst van de letselschade van de passagier.

Wanneer heb je als passagier schuld aan je eigen letselschade?

  • Als je geen autogordel draagt.
  • Als je achter op een scooter of motor stapt en geen helm draagt.
  • Als je bewust bij een bestuurder instapt van wie je weet dat die onder invloed is van drugs of alcohol.

In deze situaties breng je bewust je eigen veiligheid in gevaar. Dan heb je door eigen schuld geen recht op een schadevergoeding, of op slechts een deel van de opgelopen schade. Vraag een letselschadejurist advies over het ongeval en de stappen die je moet nemen. Zo kan je met een second opinion alsnog krijgen waar je recht op hebt.

Maak gebruik van de juridische hulp van DAS

Ook als passagier kun je bij een verkeersongeval letselschade oplopen. Hier kan je een schadevergoeding voor claimen. Maar dan moet je eerst iemand aansprakelijk stellen. Lukt dat? Pas dan ontvang je van de verzekeraar van de aansprakelijke partij een schadevergoeding. Het verhalen van letselschade na een aanrijding is niet altijd even makkelijk. Bij DAS weten wij dat. Zo komt er een hoop papier- en regelwerk bij kijken, en dat kost tijd. Vraag daarom direct hulp van de letselschadejuristen van DAS. In Nederland heb je ook recht op gratis rechtshulp bij letselschade. De verzekeraar van de aansprakelijke partij is verplicht om de juridische kosten te vergoeden.

Lees verder