Corona en scheiden: hoe gaan we om met de kinderen?

Ik wil mijn kinderen niet naar mijn ex laten gaan vanwege gevaar op besmetting met corona, maar dat is tegen de regels van de omgangsregeling in. Kan ik dat doen?’

Een vraag die in deze tijd veel gesteld wordt bij onze Adviesdesk. We horen verhalen van ouders die hun kinderen niet meer zien, omdat de andere ouder bang is dat ze besmet raken, maar ook ouders die de kinderen niet meer om de week willen vanwege gevaar op besmetting. We zien beide kanten in de vragen tot uiting komen. En soms is er al veel gedoe geweest om de omgangsregeling en wordt de coronacrisis benut om de ander dwars te zitten.

Ik merk dat veel gescheiden ouders ermee worstelen hoe ze nu invulling moeten geven aan de omgangsregeling. Meestal is de omgangsregeling rondom school en weekenden georganiseerd. Nu werken ouders ook veel thuis en moeten ze helpen met onderwijs geven. Ouders moeten een nieuw ritme vinden.

Niet zomaar afwijken

Ouders kunnen niet zomaar van de omgangsregeling afwijken. Op dit moment bestaat er nog geen reden om de reguliere afspraken, zoals vastgelegd in het ouderschapsplan, niet door te laten lopen. Zolang het nog is toegestaan om naar buiten te gaan, kunnen de kinderen ook van verblijfplaats wisselen, maar volg uiteraard de adviezen op van het RIVM. Het kan natuurlijk anders worden als er sprake is van coronaverschijnselen. Dan zal de regeling tijdelijk aangepast moeten worden. Zijn de coronaverschijnselen voorbij? Dan kunnen de oorspronkelijke afspraken weer doorgaan.

Flexibel naar elkaar

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Pas de afspraken zo nodig in gezamenlijk overleg tijdelijk aan. Dat kan zijn, omdat iemand binnen het gezin coronaverschijnselen heeft, maar ook als het bijvoorbeeld voor een ouder erg belastend is om én thuis te werken én onderwijs te moeten geven. Het zijn uitzonderlijke tijden en probeer, waar mogelijk, flexibel naar elkaar te zijn. De gezondheid van alle betrokkenen staat voorop.

Wil jij meer weten over omgangsregelingen? Of wil je weten hoe je een scheiding regelt? Bekijk ook de mogelijkheden voor online scheiden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden