Nieuwe partner na je scheiding? De vijf belangrijkste tips

Na het beëindigen van mijn relatie vele jaren terug, vond ik na tien jaar de liefde van mijn leven. Maar niet iedereen doet er zo lang over om een nieuwe liefde te vinden. Een nieuwe partner is vaak een ingrijpende verandering voor je kinderen. Dat gold ook voor ons. Ze moeten hun huis ineens delen met je nieuwe partner en misschien zelfs met zijn of haar kinderen. Hoe laat je dat zo goed mogelijk verlopen? Ik zet vijf tips op een rij die kunnen helpen.

1. Gun je kinderen de tijd

Een scheiding is zwaar voor kinderen. Gun ze wat tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en kom niet te snel met een nieuwe partner thuis. Wacht er bijvoorbeeld mee tot je zeker weet dat het om een serieuze relatie gaat. En verwacht niet dat ze per se enthousiast zijn over je relatie: het is jouw keus, niet die van hen. Kinderen vinden het over het algemeen vreemd als hun ouders daten.

2. Houd rekening met de gevoelens van je ex-partner

Niet alleen voor je kinderen, maar ook voor je ex-partner kan het moeilijk zijn als je een nieuwe relatie hebt. Helemaal als diegene zich ook met de opvoeding van jouw kinderen gaat bemoeien. Houd de rol van de nieuwe partner bij de opvoeding beperkt: hij of zij wordt nooit écht ouder van je kind.

3. Besteed tijd met je kinderen alleen

Een nieuwe partner betekent voor je kinderen dat ze hun ouder moeten delen met iemand anders. Dat gevoel kun je wegnemen door genoeg tijd met je kinderen te besteden, zonder jouw nieuwe partner.

4. Houd vast aan je eigen opvoedstijl

Trekt je nieuwe partner bij je in? Gooi dan niet zomaar je opvoeding overboord. Is je nieuwe partner het ergens niet mee eens? Praat daar dan over. Leg eventueel een paar basisregels vast en voer nieuwe regels en veranderingen gelijkmatig in. Het blijven uiteindelijk jouw kinderen. Je nieuwe partner moet jou vooral steunen op de achtergrond en ondertussen het vertrouwen van je kinderen winnen.

5. Bouw stap voor stap aan een nieuw gezin

Een nieuw gezin begin je niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd. Zeker twee tot vijf jaar. Dat vraagt om geduld en het nodige doorzettingsvermogen.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden