Stel vecht na scheiding over Labrador tot aan de rechter

Een getrouwd stel heeft een Labrador. De vrouwen wonen gescheiden van elkaar en daarom is de Labrador door de week bij de ene vrouw en in het weekend bij de ander. Helaas houdt het huwelijk geen stand en ze gaan uit elkaar. Na de scheiding houden ze dezelfde opvangregeling aan. Maar dan stelt een van de twee vrouwen dat zij niet meer voor de Labrador kan zorgen.

Zij stelt dat het voor de hond niet goed is dat ie van de een naar de ander gaat. De Labrador was niet makkelijk in de omgang en onrustig. Zelf heeft ze geen tijd om de hond fulltime te verzorgen. Haar ex-partner neemt de zorg fulltime over.

Afstand van de zorg gedaan

Na enige tijd geeft de vrouw, die niet meer voor de Labrador kon zorgen, aan dat zij de zorg weer wil delen. Dat wil haar ex-partner niet. Het conflict loopt zo hoog op dat de vrouwen voor de rechter belanden. De rechter meent dat de vrouw afstand heeft gedaan van de zorg voor de hond. Haar ex-partner heeft de zorg volledig overgenomen en daarmee is er een nieuwe afspraak tot stand gekomen. Toen zij besloot afstand te doen van de zorg voor de hond heeft ze niet aangegeven dat het tijdelijk zou zijn. Ook heeft ze er geen voorwaarden aan gesteld. De Labrador is een stuk rustiger en het gaat goed. De situatie blijft zoals die nu is.

Alimentatie voor de hond

Bij het online scheidingsplatform UitElkaar.nl , waarmee DAS samenwerkt, zien ze vaak dat er mooie “omgangsregelingen” worden afgesproken met huisdieren, en zeker met honden. Het meest voorkomend is de ene week bij de een en de andere week bij de ander en bij vakantie bij diegene die niet op vakantie is. Zij zien ook wel dat de honden met de kinderen mee “overgaan”. Ook worden dan vaak afspraken gemaakt over de verdeling van kosten en soms wordt er zelfs alimentatie betaald voor de hond.

Ik heb zelf een Labrador gehad en ook na mijn scheiding moesten mijn ex-partner en ik daar een beslissing over nemen. Dat ging gelukkig in goed overleg. Ik ben blij dat er in dit geval ook naar het welzijn van de hond is gekeken.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden