Stormschade aan je auto: wanneer kun je schade vergoed krijgen?

Code rood. Storm Poly raast over ons land. Het zal tot meldingen leiden van schade die is ontstaan door goederen die tegen auto’s zijn gewaaid of takken van bomen. Maar kun je dan je schade vergoed krijgen?

Er moet onderscheid gemaakt worden, tussen schade die is veroorzaakt door een boom, tuinmeubilair, dakpan of zonnepaneel die tegen je auto is gewaaid.

Schade door omgewaaide boom of afgebroken tak

Is er schade ontstaan door een omgewaaide boom of afgebroken tak en wil je de eigenaar van de boom met succes aansprakelijk stellen? Dan moet je bewijzen dat de boom niet goed was onderhouden en/of ziek was en de ziekte of inwendige rotting van de tak bij normale zorg en visuele controle had kunnen en moeten worden geconstateerd. Men kan nu eenmaal niet van de eigenaar van een boom eisen dat hij ongeacht de moeite en kosten, alle bomen zodanig inwendig of uitwendig controleert, dat onder geen enkele omstandigheid takken van bomen kunnen afbreken. Kort samengevat moeten er twee hoofdaspecten bewezen worden om schade vergoed te krijgen:

  1. Het moet gaan om een zieke boom respectievelijk verrotte tak.
  2. De eigenaar had bij normale zorg en visuele controle deze inwendige rotting van de boom of tak moeten constateren. Het gaat hier om een normale visuele controle.

Schade door weggewaaide goederen/ objecten

Heb je schade doordat bijvoorbeeld tuinmeubilair, een kliko of trampoline tegen je geparkeerd staande auto is gewaaid? Dan kun je de eigenaar hiervoor aanspreken. Als er storm aankomt, dan word je gewaarschuwd door de weerberichten op televisie, krant, radio en social media. Als eigenaar van tuinmeubilair, kliko of trampoline heb je de plicht om voldoende (voorzorgs)maatregelen te treffen. Je moet je spullen goed opbergen of goed vastzetten. Doe je dat niet? Dan kan dat leiden tot aansprakelijkheid.

Schade door omgewaaide fiets/ scooter

Waait door de storm een fiets of scooter om, waardoor er schade aan je auto ontstaat? Als vaststaat dat de fiets of scooter (later) naast jouw geparkeerd staande auto is neergezet en de bestuurder op de hoogte was dat het ging stormen of hiervan op de hoogte kon zijn, dan kan hem een verwijt worden gemaakt. Dat kan leiden tot aansprakelijkheid. Hij had kunnen weten dat zijn fiets of scooter kon omwaaien en had deze eenvoudig op een veiligere plek kunnen en moeten (vast) zetten.

Schade door afgewaaide zonnepanelen/ dakpannen

Het komt voor dat er door storm een zonnepaneel of dakpan van de woning van je buren tegen je auto waait. Je buren kan een verwijt worden gemaakt als er sprake is van een gebrek. Je moet dan wel bewijzen dat er sprake was van een slechte constructie van de zonnepanelen of slecht onderhoud van het dak. In principe mag je ervan uit gaan dat een zonnepaneel of dakpan blijft liggen, echter soms kan de storm zo hevig zijn dat ook een dakpan of zonnepaneel wegwaait.

Overmacht

Soms is de storm zo hevig dat er ook gezonde bomen omwaaien, gezonde takken van bomen afbreken of zonnepanelen/ dakpannen van een dak waaien. Er is dan sprake van overmacht. Er moet dan sprake zijn van een zeer zware storm (windkracht 11). Ondanks dat het vervelend is dat er schade aan je auto is ontstaan, bestaat de kans dat je de schade dan niet vergoed krijgt.

Beroep op je beperkt cascoverzekering

Is je auto beperkt casco (WA- plus) verzekerd? Dan kun je je autoverzekeraar benaderen voor een schadevergoeding. Er moet dan wel sprake zijn van windsnelheden van minimaal 14 meter per seconde. Een beroep op deze verzekering zorgt niet voor een premieverhoging of terugval in schadevrij jaren.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

 

Rembrandt Groenewegen Jurist
Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecompliceerde dossiers voer ik ook procedures bij de rechtbank. Bij DAS heb ik het traineeship Verkeersaansprakelijkheid opgezet en begeleid ik de trainees tijdens hun traineeship van negen maanden. Verder schrijf ik voor DAS blogs over interessante en actuele onderwerpen op het gebied van verkeersaansprakelijkheid en onrechtmatige daad, duidelijk en prettig leesbaar. Zo heb ik blogs geschreven over de aansprakelijkheid van kinderen, de elektrische step, fatbike, de juridische waarde van een ingevuld en ondertekend schade- aangifteformulier en over stormschade aan je auto. Tot slot maak ik deel uit van het bestuur van onze vakgroep Verkeer.
Meer artikelen van Rembrandt

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden