Meedoen aan een Fieldlab event, heeft dat gevolgen voor op het werk?

De bloemetjes buiten zetten in de Keukenhof, een dagje naar de Efteling of zelfs een kaartje bemachtigen voor het Eurovisie Songfestival. Je zult maar één van de gelukkigen zijn die mee mag doen aan een van de testevenementen van Fieldlab.

De komende maanden wordt er druk geoefend en getest. Met een nieuwe reeks experimenten wil de overheid haar burgers stap voor stap meer perspectief bieden. Begrijpelijk ook, want na dik een jaar binnen en met de zomer op komst willen we erop uit. Toch is het goed om even na te denken over wat de gevolgen van deelname aan een Fieldlab kunnen zijn voordat je de longen uit het lijf schreeuwt vanaf de supporterstribune. Het perspectief van jouw baas zou immers zo maar anders kunnen zijn dan dat van jou. Want wat als je na het leuke Fieldlab event corona blijkt te hebben? Mag jouw werkgever je daarom verbieden daaraan deel te nemen? Of weigeren loon te betalen als je ziek wordt?

Moet je baas loon doorbetalen tijdens de vijf daagse quarantaine?

Een werkgever in Nederland kan werknemers niet verbieden om naar een testevenement van Fieldlab te gaan. Dat is een persoonlijke keuze en daar gaat jouw werkgever niet over. Het is daarentegen wel voorstelbaar dat een werkgever je vraagt om de vijf dagen geadviseerde quarantaine in acht te nemen na afloop van het event. Een werkgever heeft immers een zorgplicht voor alle werknemers en moet een veilige werkomgeving bieden aan iedereen op de werkvloer. Het is dan de vraag of de werkgever ook jouw loon moet doorbetalen? Daar is nu nog geen rechtspraak over maar het is denkbaar dat een rechter oordeelt dat jouw vrijwillige deelname aan het event waardoor je vijf dagen niet op je werk kunt verschijnen (en er geen mogelijkheid is om je werk vanuit huis te verrichten) voor risico en dus rekening van de werknemer komt. Het perspectief hierop is nog onzeker dus het is een goed idee om vooraf bij jouw werkgever te informeren hoe hij dat ziet.

Wat als blijkt dat je corona hebt nadat je op een Fieldlab event bent geweest?

Diezelfde onzekerheid is er ook als blijkt dat je op het testevenement corona hebt gekregen, hoewel dat wel lastig te bewijzen is. Op grond van de wet heb je recht op doorbetaling van 70% loon tijdens ziekte. Dat is alleen anders als je opzettelijk ziek bent geworden. Dus als je je willens en wetens ziek hebt gemaakt en je een vooropgezet plan had om ziek te willen worden. Hiervan is niet snel sprake. Zo werd in het verleden al door rechters geoordeeld dat wanneer een werknemer ziek wordt na het uitoefenen van een gevaarlijke sport zoals bungeejumpen of parachutespringen geen sprake is van opzet en dus recht bestaat op loon tijdens ziekte. En recent nog oordeelde een rechter dat een pannenlegger van een bedrijf in het Noorden van het land die in zijn eigen schuurtje met explosieven experimenteerde om vuurwerk te maken en daarbij gewond raakte ook gewoon recht had op de wettelijke 70% ziekengeld. Ziek worden door deelname aan een testevenement zal ook niet als opzet worden gezien, dus ook hier heeft de werknemer gewoon recht op loon. Toch is het goed om vooraf goed na te denken wat de gevolgen kunnen zijn van je deelname. Zeker als je in een sector werkt waarbij een veilige werkomgeving heel belangrijk is, zoals in de zorg. Bespreek als dat kan vooraf jouw deelname. Hiermee voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan ook al gaat het om een experiment!

Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering