Terug naar het overzicht

Podcasts

Vraag het DAS. Juridisch advies in een mini-podcast. Onze meesters vertellen jou wat je rechten zijn. Van bonje met de buren, onverwacht ontslagen worden, een heftig auto-ongeluk, een welverdiende vakantie die in duigen valt. Het kan je zomaar overkomen. Op die momenten helpt DAS, ook via deze podcasts.

 Geregeld komen er nieuwe onderwerpen van onze juristen en advocaten bij. Abonneer je op ons Spotify-kanaal en blijf op de hoogte.

Alle podcasts

18 sep 2023 25 min leestijd

Podcast Burenbonje: hoe kun je het beste handelen als je overlast hebt van je buren?

Buren liggen regelmatig overhoop met elkaar. Een gesprek met Carla Roorda van Buurtbemiddeling en mediator Christa Verploeg over de oorzaken en hoe je juridische problemen met je buren kunt voorkomen of op een goede manier oplossen.
Lees verder
1 jun 2023 20 min leestijd

Podcast: Ruzie over omgangsregeling met je kinderen. Hoe los je het op?

Je hebt een nieuwe baan of je gaat verhuizen en daarom wil je de omgangsregeling met je kinderen wijzigen. Of je wil met je kinderen op vakantie naar het buitenland maar je ex-partner geeft daar geen toestemming voor. Hoe kun je ruzie over de omgangsregeling voorkomen of oplossen? In deze podcast deelt Lennard van Kesteren, advocaat familierecht bij DAS zijn ervaringen en geeft tips.
Lees verder
14 feb 2022 20 min leestijd

Hoe voorkom je een geschil met aannemer?

Wil je een aannemer inschakelen om je huis te verbouwen? Dan is een goede voorbereiding belangrijk om conflicten te voorkomen. Waar moet je op letten? Christa Verploeg, jurist bij DAS en André Kars, bouwadviseur bij Hart voor je huis, geven tips in deze podcast.
Lees verder
28 okt 2021 3 min leestijd

Ik word ontslagen, wat nu? Welke ontslagroutes zijn er en wat komt er allemaal bij kijken?

Je opent maandag je agenda en ziet een gesprek met je leidinggevende en HR gepland staan. Je werkgever kampt al een tijdje met financiële problemen en je voelt de bui al hangen. En ja hoor; jij en een van je andere collega’s zijn de pineut. . Je hoort termen als “vaststellingsovereenkomst”, “ontslagprocedure bij het UWV”, “transitievergoeding”. Hoe weet je nu of jouw werkgever de regels volgt en wat jouw rechten zijn? Advocaat Joyce legt het je uit.
Lees verder
5 okt 2021 4 min leestijd

Bonje met de buren? Beluister hier je rechten en los het op.

Harde wind kan al een reden zijn voor burenoverlast door overhangende takken. Als dan ook nog de hond van je buren begint te blaffen, is het einde zoek. Laat liever de wind waaien, dan een burenruzie oplaaien. Voorkom nare burenruzies door samen de regels na te leven en tot een oplossing te komen. Jurist en mediator Christa Verploeg legt je uit wat je rechten (en plichten) zijn. Beluister het hier.
Lees verder
19 aug 2021 3 min leestijd

Ik ben online opgelicht, wat nu? Je rechten bij online aankopen.

Wordt je (dure) aankoop maar niet geleverd of komt hij defect aan? Heb je online een kaartje gekocht voor een concert en blijkt hij nep te zijn? Of twijfel je of je wel extra garantie moet afsluiten? Beluister hier de podcast met jurist Sjaak Drinkenburg en kom te weten wat je rechten zijn.
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder
18 jun 2021 3 min leestijd

Aannemer inschakelen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Wil je een aannemer inschakelen om je huis te verbouwen of te renoveren? Dan is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Een verbouwing is namelijk veel werk en kan veel stress met zich meebrengen. Duidelijke afspraken met je aannemer kunnen gedoe voorkomen. Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een aannemingsovereenkomst. Wil je weten welke afspraken je vast moet leggen?
Lees verder
3 jun 2021

Wat als mijn verhuurder de huurprijs wil verhogen?

Jouw verhuurder mag één keer per jaar de huur verhogen. Huur je een woning in de sociale sector, dan wordt de huurverhoging wordt dan deels bepaald door de hoogte van jouw inkomen. Huur je in de vrije sector dan is er geen maximum aan de huurverhoging. Je verhuurder moet zich verder aan een paar regels houden. Wil je weten wat die regels zijn en hoe je bezwaar kunt maken? Je hoort het hier.
Lees verder
27 mei 2021 3 min leestijd

Wat als het product dat ik kocht stuk is gegaan of niet meer goed werkt?

De wet geeft jou als consument een garantie van 6 maanden. Gaat een product binnen die termijn stuk? Dan wordt ervan uitgegaan dat het product op het moment dat je het kreeg al niet in orde was. De verkoper moet het gebrek dan kosteloos herstellen. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Beluister dan de podcast.
Lees verder
16 apr 2021 4 min leestijd

Wat als ik mijn loon niet heb ontvangen?

Betaalt je werkgever niet of te laat? Als je gewoon werkt, heb je er in principe recht op dat je salaris volgens afspraak wordt gestort. Gebeurt dat niet? Beluister dan hier wat je kunt doen.
Lees verder
6 apr 2021 3 min leestijd

Ik ben betrokken bij een verkeersongeluk. Wat nu?

In principe draaien beide partijen op voor hun eigen schade. Je krijgt alleen een schadevergoeding als de andere partij een fout heeft gemaakt die zijn schuld is. Maar er zijn ook uitzonderingen. Voor voetgangers en fietsers kent de wet namelijk een speciale regeling. Ze zijn kwetsbaar in het verkeer en daarom extra beschermd. Wil je weten wat je moet doen bij een verkeersongeval? Je luistert het hier.
Lees verder
24 mrt 2021 3 min leestijd

Een schutting boom of struik wil plaatsen zonder burenruzie?

Door te weten wat de regels zijn over het plaatsen van een schutting of een heg voorkom je vaak een hoop gedoe. Een belangrijke regel is dat als de heg of schutting precies op de erfgrens staat, je hier samen met je buren voor verantwoordelijk bent. Het is namelijk jullie gezamenlijke eigendom. Wil je weten wat je kunt doen als je er samen niet uitkomt? Beluister dan wat jurist Christa heeft te vertellen.
Lees verder
22 mrt 2021 4 min leestijd

Wat als ik last heb van overhangende takken van de buren?

Bomen van de buren kúnnen voor een hoop overlast zorgen en helaas soms zelfs tot nare ruzies. Daarom is het goed om te weten dat er een paar regels gelden als je last hebt van bomen, struiken, overhangende takken of zelfs wortels van de buren. Je mag overhangende takken namelijk niet zomaar zelf snoeien, ook al lijkt dat het meest logische. Wat kun je nog meer doen? Jurist Christa legt het je uit.
Lees verder
28 jan 2021 3 min leestijd

Wat als je schade oploopt door de schuld van een ander?

Een ongeluk kan heel ingrijpend zijn, helemaal als er fysiek of psychisch letsel is. Dan focus je je in eerste instantie vooral op je herstel, maar het is wel goed om te weten dat je mogelijk een schadevergoeding kan eisen. Laat je dan bijstaan door een van onze letselschade juristen. Beluister hier wat je rechten zijn.
Lees verder
7 jan 2021 3 min leestijd

Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?

Een scheiding is altijd ingrijpend en emotioneel. Hoe verdelen jullie bezittingen en schulden, wie gaat voor de kinderen zorgen en hoe regel je het financieel? Duidelijke afspraken maken het niet minder emotioneel, maar wel makkelijker.
Lees verder
17 dec 2020 4 min leestijd

Wat als ik langere tijd ziek ben en onder druk word gezet door mijn werkgever?

Onder druk worden gezet is een vervelende situatie en dat moet je direct bespreken met zowel je werkgever als de bedrijfsarts. Ontdek wat je rechten zijn in deze mini podcast.
Lees verder
10 dec 2020 3 min leestijd

Wat als ik een vaststellingsovereenkomst heb ontvangen?

Ai! Een vaststellingsovereenkomst, daar zit je niet op te wachten. Als je werkgever je wil ontslaan, krijg je vaak en vaststellingsovereenkomst waarin alle belangrijke afspraken staan rondom je ontslag. Het is belangrijk om precies te weten wat je wel of juist niet moet doen. Zo krijg je de beste voorwaarden en verspeel je geen belangrijke rechten. Wil je weten wat je precies moet doen als je een vaststellingsovereenkomst hebt gekregen? Beluister dan de podcast.
Lees verder
16 jul 2020

Bijstand in sportief lastige tijden

Lees verder
15 mei 2020

Verplichte huurverlaging

Lees verder