Muur, schutting of heg plaatsen? Check wat kan!

Dan ben je eruit: jullie plaatsen een muur, schutting of heg op je eigen grond. Breng je buren daarvan vooraf op de hoogte. Daarnaast moet je rekening houden met de regels die dan gelden. Hier geef ik je de belangrijkste mee.

Staat er al een muur op de erfgrens? Dan gelden er speciale regels. Voordat je op of tegen die bestaande muur bouwt: check wie de rechtmatige eigenaar van de muur is. Check of het een gedeelde (vakterm: mandelige) muur of een privé-muur is.

Staat de muur óp de erfgrens?

De eerste mogelijkheid is dat de muur precies óp de erfgrens staat. Dan is het een gedeelde muur (vakterm: mandeligheid). Jij en je buren zijn dan elk voor de helft eigenaar van de muur. Je mag dan ook balken en ankers aanbrengen of vervangen, tot de helft van de dikte van de muur. Zolang je de muur maar geen schade toebrengt. Ook mag je tot op de helft van de muur een goot leggen, zolang je het water maar op eigen grond loost.

Staat de muur op de grond van jouw buren?

Maar staat de muur geheel op de grond van jouw buren? Dan is het een privé-muur van je buren. Dan mag je niet zonder toestemming tegen de muur op- of aanbouwen. Andersom geldt dit voor je buren natuurlijk ook. Is de muur onderdeel van een gebouw?

Is de muur onderdeel van een gebouw?

Dan is de muur van de eigenaar van het gebouw. Je bent dus eigenaar als de muur al onderdeel is van jouw woning. Het maakt dan niet uit of de muur op de erfgrens staat of op de grond van jouw buren. Je mag niet zonder toestemming tegen de muur bouwen als die eigendom is van je buren.

Willen jouw buren tegen de erfgrens aan bouwen?

Willen jouw buren tegen de erfgrens aan bouwen en moeten ze hiervoor een schutting, scheidsmuur of heg weghalen? Dan moeten de buren aan jou toestemming vragen. Controleer dan of de grond waarop de buren willen bouwen, hun eigen grond is. De gemeente hoeft dit zelf te controleren als jouw buren bij de gemeente een vergunning aanvragen. Bouwen je buren op jouw grond?

Bouwen je buren op jouw grond?

Dat is echt heel vervelend en natuurlijk ook niet toegestaan. Ga dan eerst met ze in gesprek. Ik merk vaak dat buren dat niet doorhebben dat ze op grond van hun buren bouwen. Helpt het praten niet of willen je buren niet praten? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. Het is tenslotte jouw grond. Je kunt dan eisen dat ze de schutting, muur of heg verplaatsen. Of dat ze eventueel een schadevergoeding betalen.

Blijf met elkaar in gesprek, vraag een mediator!

Probeer de gang naar de rechter te vermijden! Een rechtszaak maakt je relatie met je buren meestal niet beter. En je moet vaak nog met elkaar verder. Ook kijkt een rechter naar wat je zelf voor stappen hebt ondernomen en of je mediation of buurtbemiddeling hebt geprobeerd. Dus begin daar zelf gewoon eerst mee! Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden