Help! Ik heb een huis gekocht: 3 tips voor kopers

Het woningtekort loopt op en de huizenprijzen stijgen. De kans is groot dat je moet overbieden als je een woning wilt kopen. Dat overkwam ook mijn cliënte Inge. Ze had een woning gevonden op Funda die precies aan de wensen van haar gezin voldeed. Een dag later had ze een bod gedaan, boven de vraagprijs. Voor het inschakelen van een aankoopmakelaar was geen tijd. Huizen in die buurt gingen als zoete broodjes over de toonbank. En nu was haar bod geaccepteerd. De makelaar van de verkopers had de koopovereenkomst in concept zelfs al toegestuurd. Bij Inge sloeg de paniek toe: “wat moet ik nu allemaal doen?”.

De koopovereenkomst laten beoordelen

Ik vertelde Inge dat ik mijn cliënten altijd adviseer niet mee te gaan in de haast van de verkopers, en dan meestal hun verkoopmakelaar, om snel een handtekening te zetten onder de koopovereenkomst die meestal vrijwel direct na acceptatie van het bod toegestuurd wordt. Het gaat tenslotte om de koop van een woning en dus een hoop geld.

De eerste tip die ik je wil geven is dan ook om de koopovereenkomst te laten beoordelen door je eigen aankoopmakelaar en als je die niet hebt door een jurist. Een makelaar van de verkopende partij is er in de eerste plaats om de belangen van de verkopers te behartigen.

Financieringsvoorbehoud

Als tweede is van belang om een financieringsvoorbehoud op te nemen in de koopovereenkomst. Hanteer hierbij een ruime termijn. Hypotheekverstrekkers hebben het in deze tijd erg druk en het is aan jou als koper om de termijn waarbinnen je je nog kunt beroepen op het financieringsvoorbehoud in de gaten te houden.

Bouwkundig onderzoek

Een derde tip voor een koper is het inschakelen van een deskundige om de gekochte woning te laten onderzoeken. Voor gebreken die zichtbaar zijn of die bij een deskundig onderzoek aan het licht gekomen zouden zijn, kun je niet meer aankloppen bij de verkopers. Je hebt met deze overspannen huizenmarkt vaak geen tijd om van tevoren een bouwkundig onderzoek te laten doen. Daarom adviseer ik om hierover een bepaling in de koopovereenkomst te laten opnemen. Je kunt bijvoorbeeld bedingen dat je het recht hebt om van de koop af te zien als uit onderzoek blijkt dat de kosten van herstel van gebreken meer dan 15.000 euro bedragen.

Verhuizen naar droomhuis

Inge had het financieringstraject al opgestart. De termijn om de financiering rond te krijgen, heeft ze zekerheidshalve nog wel met twee weken verlengd. De hypotheekverstrekker heeft zo meer dan voldoende tijd om de financiering te beoordelen.

Daarnaast heeft Inge ook een bouwkundige geraadpleegd. Gelukkig kwamen uit dat onderzoek geen noemenswaardige gebreken naar voren, zodat Inge de koop niet ongedaan heeft moeten maken vanwege te verwachten hoge herstelkosten. Het ziet er dan ook naar uit dat Inge eind juli van dit jaar kan verhuizen naar haar droomhuis.

Hulp nodig?

Een koop van een woning gaat soms razendsnel. Voordat je het weet kun je een woning hebben gekocht. Heb je hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van je koopovereenkomst dan kun je altijd contact opnemen met één van onze specialisten. 

Christa Verploeg
Senior jurist en mediator

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden