Overeenkomsten en contracten

Iliass Akdid Jurist

Zelf contract opstellen

 • Stel zelf contract of brief op
 • Keuze uit 150+ documenten
 • Gratis voorbeeldbrieven
 • Regel alles 24/7 online
 • Juridisch waterdicht

Laat contract controleren

 • Direct feedback op je brief of contract door onze jurist
 • Zekerheid over de juridische waarde
 • Direct tips voor verbetering

Laat contract opstellen

 • Contract of juridische brief op maat
 • Overleg met een professionele jurist
 • Juridisch waterdicht
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is een overeenkomst en wat is een contract?

Bij een overeenkomst (of contract) spreekt de wet van een afspraak tussen minimaal twee partijen, waarbij de ene partij een aanbod doet en de andere partij dit aanbod aanvaardt. Bijvoorbeeld: de een levert een zaak of dienst en de ander betaalt daarvoor een vergoeding in geld of natura.

Mondelinge of schriftelijke overeenkomst?

De overeenkomst speelt de hoofdrol tussen jou en je klanten. Die kun je mondeling of schriftelijk maken, volgens de wet zijn beide manieren geldig. Maar meestal kun je alleen bij een schriftelijke overeenkomst bewijzen wat er is afgesproken. Dus stel bij voorkeur een schriftelijke overeenkomst op. Bij algemene voorwaarden ligt dat iets anders: zorg dat je die altijd op schrift hebt.

Waar moet een schriftelijke overeenkomst of contract aan voldoen?

Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan dat voldoende bepaalbaar is. Ook moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden. Deze wil moet ook zijn verklaard.

Je bedrijf heeft meer contracten dan je denkt

Heb je enig idee hoeveel contracten en belangrijke documenten er in jouw bedrijf circuleren? Waarschijnlijk zijn het er meer dan je denkt. Algemene voorwaarden en arbeidscontracten zijn misschien wel de meest bekende. Maar denk ook eens aan een privacyverklaring, overeenkomst van opdracht of geheimhoudingscontract. Wat als er een conflict is en blijkt dat die papieren niet of onjuist opgesteld zijn? Stel je de gevolgen eens voor…

Voorkom juridische conflicten met een contract of overeenkomst

Regel dus ook dit deel van je bedrijfsvoering goed. Zet vooraf duidelijke afspraken op papier. Daarmee verklein je de kans op een zakelijk conflict. En zo vergroot je de kans dat bestaande klanten klant willen blijven. En voorkom je ook boetes of schadevergoedingen. Of langdurige juridische trajecten, waarbij je uiteindelijk de zaak verliest. Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Bovendien sta je met een goed document of contract sterker om andere partijen aan hun afspraken te houden.

Belangrijke brieven, contracten en overeenkomsten

Dit onderdeel zal niet bovenaan je lijstje met favoriete bezigheden staan. Dat begrijpen wij heel goed. Daarom hebben we lijstje met 10 belangrijke contracten opgesteld. Speciaal voor ondernemers die ook de juridische kant van hun bedrijfsvoering graag goed geregeld willen hebben. Het is een overzicht met documenten en contracten die voor de meeste ondernemers van groot belang zijn. Een aantal daarvan geldt voor ieder bedrijf. Voor de rest ligt het aan de producten of diensten die je levert. We vertellen niet alleen waarom ze belangrijk zijn, maar ook hoe je ze opstelt. Zodat je jouw zaken goed op orde hebt.

10 belangrijke contracten en overeenkomsten 

Zorg dat je de volgende juridische contracten en overeenkomsten goed op orde hebt. Dan sta je sterk bij de bedrijfsconflicten die jou kunnen overkomen.

 1. Algemene voorwaarden
 2. Arbeidsovereenkomst
 3. Privacyverklaring
 4. Verwerkersovereenkomst
 5. Service Level Agreement
 6. Personeelsdossier
 7. Geheimhoudingsverklaring
 8. Overeenkomst van opdracht
 9. Verwerkingsregister
 10. Leveringsvoorwaarden

Een contract opstellen: zo pak je dat aan

Wil je een overeenkomst of contract maken? Lees dan hier waar je op moet letten en bekijk voorbeelden van een contract opstellen.

Bij DAS bieden wij verschillende mogelijkheden aan om een contract op te stellen:

 1. Maak je contract zelf: zoek je contract in onze shop en pas het aan naar jouw situatie. Direct online beschikbaar!
 2. Laat je eigen contract controleren.
 3. Laat een nieuw contract op maat opstellen.

Meerdere contracten nodig? Kies voor Contracten van DAS

Contracten van DAS: onbeperkt juridische documenten voor slechts 299,-. Lees meer over Contracten van DAS.

 

Heb je vragen over een contract of overeenkomst?

Je kunt ons altijd bellen. Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 832. Ben je wel verzekerd? Bel ons dan op telefoonnummer 088 3279 800.

Niet verzekerd en toch juridische hulp nodig?
 • Juridische hulp zonder verzekering
 • Huur eenmalig een DAS-jurist in
 • Betaal per opdracht na intake

 

Snel hulp nodig? Klik hier!

Te laat klagen: een klassieke fout...

Het verhaal van Johan

Johan restaureert klassieke auto's. Zijn lust en zijn leven. Hij spreekt met een Duitse opdrachtgever af om diens klassieke auto te restaureren. Ze worden het eens over het uurtarief en Johan gaat aan de slag. Maar dan schakelt Heinrich ineens een advocaat in...

Lees verder