Bezwaar maken tegen parkeerboete

Als je niet of te weinig betaalt voor een betaalde parkeerplaats, krijg je een parkeerboete. Deze 'naheffingsaanslag' ontvang je van de gemeente waar je parkeerde. Ben je het hier niet mee eens? Dan kan je bezwaar maken. Lees hieronder hoe je dat kan doen.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet.

Voorbeeldbrief bezwaar tegen parkeerboete

Download de voorbeeldbrief 'Bezwaar tegen parkeerboete'. Hiermee kun je zelf een bezwaar indienen als je het niet eens bent met je boete.

Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

In 4 stappen zelf bezwaar maken

Ben je het niet eens met de parkeerboete die je hebt ontvangen? En wil je zelf bezwaar maken? Volg dan deze volgende 4 stappen.

Stap 1 – Geef een goede reden voor je bezwaar

De mogelijkheden om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete zijn helaas beperkt. Zorg dus dat je een goede reden hebt. Argumenten als ‘mijn kleingeld was op’ of ‘mijn banksaldo was te laag‘ zijn argumenten waar je niet ver mee komt. De kans op succesvol bezwaar is wel groot als:

  • je wel een geldig parkeerbewijs had. Bewijs dat met een kopie van de parkeerbon.
  • er sprake was van een noodsituatie. Je moest bijvoorbeeld iemand wegbrengen naar de spoedeisende hulp. Voeg dan het ziekenhuisrapport of de artsenverklaring toe aan je bezwaar.
  • de overtreding is gemaakt in een auto die je al had verkocht vóór de datum van de overtreding. Dat kun je bewijzen met je vrijwaringsbewijs.
  • je auto was gestolen tijdens de overtreding. Dat kun je bewijzen met een politieaangifte.
  • je de overtreding helemaal niet hebt begaan. Je kentekennummer is bijvoorbeeld door een fout ingevuld op de aanslag.

Stap 3 – Maak bezwaar bij de gemeente

Zorg dat je binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij gemeente waar je parkeerde. Geef een goede reden waarom je het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun je bezwaar zoveel mogelijk met bewijzen. Bij veel gemeentes kunt je je bezwaar via hun website indienen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. Anders stuur je een brief per post (het adres staat op de boete).

Stap 3 – Wacht op de uitspraak van de gemeente

Na je bezwaar, krijg je een ontvangstbevestiging. Vervolgens doet de gemeente een uitspraak. Check de website van de gemeente wat hun beslistermijn is. Bekijk ook hoe het zit met betalen van je boete. De ene gemeente schort de betaaltermijn na je bezwaar op, de ander vraagt je alvast te betalen. Op de boete staat meestal aangegeven of je wel of niet moet betalen nadat je bezwaar hebt gemaakt. Kun je het nergens terugvinden? Dan raden we aan om de boete wel alvast te betalen. Je krijgt je geld dan terug als het bezwaar wordt goedgekeurd.

Stap 4 – Teken beroep aan

Wordt je bezwaar afgewezen en ben je het niet eens met de uitspraak? Dan kun je beroep aantekenen. Hoe je dit moet doen, staat in de uitspraak van de gemeente. Houd er rekening mee dat je dan griffiekosten betaalt.

Lees verder

Veelgestelde vragen