Wat te doen bij een conflict binnen jouw VvE?
Een conflict binnen jouw VvE kan op allerlei manieren ontstaan. Is er bijvoorbeeld een lid dat de maandelijkse bijdrage niet betaalt? Of heb je het gevoel dat je door de vereniging benadeeld wordt? Probeer een conflictsituatie altijd eerst onderling op te lossen. Als dat niet lukt, kun je kiezen voor mediation. Je zoekt dan samen naar een oplossing (en behoudt meestal een goede relatie met je buren). Een andere optie is het inschakelen van een jurist. Pas in het uiterste geval is er een gang naar de rechter nodig.
Een conflict binnen de VvE kan ontstaan om allerlei verschillende redenen. Hieronder vind je verschillende voorbeelden (én hoe je ze kunt oplossen).
Voorbeeld: schade aan appartement
Stel je voor: er springt een waterleiding waardoor er schade ontstaat in jouw appartement. Er kan onenigheid ontstaan over wie voor deze kosten moet opdraaien. Als er in het splitsingsreglement van jouw VvE staat dat de waterleidingen tot de gemeenschappelijke gedeelten behoren, moet de vereniging opdracht tot herstel geven en aan de kosten voldoen. Staat in het splitsingsreglement dat de leidingen tot jouw privégedeelte behoren? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het herstel en de betaling.
Voorbeeld: verandering in gemeenschappelijke gedeelten
Stel je voor: jij of een van de andere eigenaren wilt iets veranderen in een gemeenschappelijke ruimte in jullie complex. Ook hier kan onenigheid over ontstaan. Het veranderen van gemeenschappelijke gedeelten mag echter alleen met de toestemming van de vereniging. Wil je iets veranderen aan jouw privégedeelten (bijvoorbeeld in je eigen appartement)? Dan hoef je hier geen toestemming van de vereniging voor te krijgen.
Voorbeeld: verduurzaamplannen voor het complex
Stel je voor: de VvE wilt het complex verduurzamen. Dat is besloten tijdens de vergadering van eigenaren. Dit brengt echter een hoop extra kosten met zich mee. Hier kan ook onenigheid over ontstaan. Jij of een andere eigenaar ziet er daarom toch vanaf. Je kunt dan verzoeken om vernietiging van het besluit bij de kantonrechter