Ontbindende voorwaarden huis kopen

Als je een bod gaat doen op een woning, is het verstandig om ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het (voorlopig) koopcontract. Op deze pagina lees je er alles over.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Een voorlopig koopcontract is doorgaans bindend. Als je deze tóch wilt ontbinden, ben je meestal verplicht om 10% van de koopsom te betalen. Om dit te voorkomen, is het verstandig om ontbindende voorwaarden af te spreken. Dan kun je, als het nodig is, de overeenkomst alsnog kosteloos verbreken.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

Dit zijn veel voorkomende ontbindende voorwaarden:

1. Kopen onder voorbehoud van financiering

Bij een aankoop onder voorbehoud van financiering mag je het koopcontract kosteloos ontbinden als je geen financiering kunt regelen. Omdat het afsluiten van een hypotheek gemiddeld 4 tot 6 weken duurt, krijg je vaak ook 6 weken om de financiering rond te krijgen.

Mocht het helaas niet lukken om de financiën voor de aankoop van je nieuwe woning binnen de gestelde termijn rond te krijgen, dan kun je het contract kosteloos laten ontbinden. Je hebt echter wel een of meerdere afwijzingen van je bank nodig als bewijs.

Door vooraf een afspraak te maken met een hypotheekadviseur, bespaar je tijd. Je krijgt dan een idee van het maximale bedrag dat je kunt lenen. Op deze manier kun je het proces versnellen.

2. Kopen onder voorbehoud verkoop eigen woning

Bij een aankoop onder voorbehoud van de verkoop van je eigen woning kun je de koopovereenkomst kosteloos ontbinden als je jouw ‘oude’ huis niet verkocht krijgt. Het contract wordt dan kosteloos ontbonden. Zo voorkom je dat je met dubbele lasten komt te zitten.

3. Kopen onder voorbehoud bouwkundige keuring

Bij een aankoop onder voorbehoud van een bouwkundige keuring mag je het koopcontract kosteloos ontbinden als er technische gebreken in de woning blijken te zijn. Je laat dan eerst een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo voorkom je extra kosten door reparaties en onderhoud. Je kunt ook in de overeenkomst aangeven wat de maximale herstelkosten mogen zijn.

4. Kopen onder voorbehoud van een huisvestingsvergunning

Bij een aankoop onder voorbehoud van een huisvestingsvergunning mag je de koopovereenkomst kosteloos ontbinden als je geen huisvestingsvergunning kunt regelen. In sommige steden of gemeentes kun je namelijk niet wonen zonder huisvestingsvergunning.

Ontbindende voorwaarden voor de verkoper

Niet alleen de koper, maar ook de verkoper heeft de mogelijkheid om ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract. Als verkoper kun je bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een restschuld en wil je zeker weten dat deze gefinancierd wordt bij de aankoop van je nieuwe woning. In dat geval kun je dit als voorwaarde opnemen in het koopcontract. Als je uiteindelijk met de restschuld blijft zitten, kun je de overeenkomst zonder boete laten ontbinden.

Daarnaast is het voor verkopers mogelijk om een variant van de no-riskclausule in de koopovereenkomst op te nemen. Als je dan vóór een bepaalde datum nog geen nieuwe woning hebt gevonden, gaat de verkoop niet door. Dit beschermt de verkoper tegen het risico om zonder woning achter te blijven.

Lees verder