Checklist nalatenschap afhandelen

Er komen bij ons maandelijks veel vragen binnen over erfrecht. Denk daarbij aan vragen over het aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap, testamenten, kindsdeel en legitieme portie. Maar ook willen mensen vaak weten wat ze moeten regelen.

Gedoe over een nalatenschap leidt vaak tot zeer emotionele gevolgen. Het overlijden van een dierbare is al ingrijpend genoeg en dan zit je niet te wachten op allerlei onaangename verrassingen. Daarom geven wij tips om problemen bij het afhandelen van een nalatenschap te voorkomen.

Tip 1: Zoek altijd eerst uit of de overledene een testament had

Als je niet bekend bent met een testament, neem dan contact op met het Centraal Testament Register. Zij kunnen aangeven of iemand een testament heeft en bij welke notaris je die kunt opvragen. In het testament is bepaald wie erfgenamen zijn en op welke wijze er afgewikkeld moet worden. Dat schept al een hoop duidelijkheid. Als er geen testament is opgemaakt, dan moet je afwikkelen zoals de wet dat voorschrijft.

Tip 2: Beneficiair aanvaarden bij onduidelijkheid over bezittingen en schulden

Als iemand overlijdt heb je drie mogelijkheden: je kunt de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als je zuiver aanvaardt, dan erf je niet alleen de bezittingen maar ook de schulden. Als de bezittingen niet voldoende zijn om de schulden te voldoen, dan kunnen schuldeisers hun vordering op jou privé verhalen. Vaak is niet vooraf duidelijk of het saldo positief zal uitvallen. Daarom is het verstandig om bij twijfel altijd beneficiair te aanvaarden. Je bent dan niet privé aansprakelijk voor schulden uit de nalatenschap.

Tip 3: Binnen vijf jaar beroep doen op legitieme portie

Als kind kun je onterfd worden. Je kunt dan nog wel aanspraak maken op je legitieme portie. Dat komt overeen met de helft van je kindsdeel, ook al staat in het testament dat je bent onterfd. Je moet wel binnen vijf jaar na het overlijden je beroep op de legitieme portie kenbaar maken aan de erfgenamen en/of degene die de nalatenschap afwikkelt. Je legitieme portie kun je pas na zes maanden na het overlijden opeisen.

 

Irene Gorissen Advocaat
Ik zit inmiddels meer dan twintig jaar in het vak en heb al zeer veel zaken behandeld als jurist/advocaat. Er is in mijn vak niet veel wat ik nog niet heb meegemaakt. Ik vind het leuk om me te blijven verdiepen en up-to-date te blijven. Ik heb er nog steeds plezier in en dat straal ik uit.
Meer artikelen van Irene

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden