Vijf vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

Heb je te maken met alimentatie? Dan is de jaarlijkse indexering een belangrijk onderwerp. De indexering is per 1 januari en geldt zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie. In dit blog beantwoord ik vijf veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.

1. Wat houdt de indexering van alimentatie in?

De indexering van alimentatie houdt in dat het bedrag dat je betaalt of ontvangt jaarlijks wordt verhoogd met een bepaald percentage. De overheid stelt dit percentage vast en baseert de stijging op de lonen en prijzen in Nederland.

2. Is de indexering verplicht?

Ja, de indexering van kinderalimentatie is verplicht volgens de wet. Je kunt wel afspreken de indexatie achterwege te laten, maar dit dient dan schriftelijk te zijn vastgelegd.

3. Hoe bereken je de alimentatie indexering?

De berekening van de alimentatie indexering is eenvoudig. Neem het huidige alimentatiebedrag en vermenigvuldig dit met het indexeringspercentage voor dat jaar (bijvoorbeeld 6,2% voor 2024). Betaal je in 2023 een bedrag van € 200,00 per maand aan alimentatie, dan betaal je in 2024 een bedrag van 200 * 1,062 = 212,40 euro per maand.

4. Wat gebeurt er als de indexering niet wordt toegepast?

Als de alimentatiebetaler de indexering niet jaarlijks doorvoert, kan de ontvanger dit tot vijf jaar terug vorderen. Het is dus belangrijk om zelf de indexering in de gaten te houden en het nieuwe bedrag op tijd te betalen. Zelfs als je niet expliciet met elkaar heb afgesproken dat er moet worden geïndexeerd, dient er alsnog te worden geïndexeerd op basis van de wet.

5. Kan ik achterstallige indexering alsnog opeisen?

Ja, als je ex-partner verzuimd heeft om de alimentatiebedragen te verhogen met de indexering, kun je dit met terugwerkende kracht tot vijf jaar terug opeisen. Hiervoor kun je contact opnemen met bijvoorbeeld het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). De alimentatie moet dan wel door een rechter zijn bevestigd. Is dat laatste niet gebeurd? Dan kun je de hulp van een advocaat inroepen.

Kortom, de jaarlijkse indexering van alimentatie is een verplichte aanpassing die zorgt voor een stijging van het bedrag dat betaald of ontvangen wordt. Het is belangrijk om zelf alert te zijn op deze wijzigingen en het nieuwe bedrag tijdig door te voeren. Anders kan het zo maar zijn dat je achteraf met een enorme vordering aan achterstallige alimentatie wordt geconfronteerd.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Lennard van Kesteren Mediator

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als senior specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voorheen was ik ook bijzondere curator en parenting coördinator.

 

Ik heb de volgende nevenfuncties: DAS-taskforce-lid familie- en jeugdrecht, DAS-ambassadeur voor de rechtsgebieden personen-, familie- en jeugdrecht, DAS-docent (intern) personen-, familie- en jeugdrecht; patroon (opleider) van nieuwe advocaten.

 

Verder ben ik lid van de Vereniging van Nederlandse Jeugdrecht Advocaten (VNJA) en de Mediationfederatie Nederland (MfN).

Meer artikelen van Lennard

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden