Meer smartengeld: de nieuwe trend?

Er wordt niet alleen vaker smartengeld toegewezen door rechters, maar de bedragen aan smartengeld die worden toegewezen stijgen ook licht. Dat blijkt uit de verzamelde uitspraken van rechters in letselschadezaken in het verschenen ANWB Smartengeldboek. Een goede zaak en hopelijk een ontwikkeling die zich blijft doorzetten.

Met name de vraag of de smartengeldbedragen in Nederland te laag zijn, levert al jaren behoorlijk wat discussie op in de letselschadewereld. En niet voor niets. Wie in Nederland slachtoffer wordt, komt er qua smartengeld een stuk slechter vanaf dan onze mede-Europeanen. In Engeland en Duitsland liggen de bedragen veel hoger.

Toegekende bedrag vaak een fooi

Al jaren is dit voor de belangenbehartigers een doorn in het oog. Slachtoffers vinden de toegekende bedragen aan smartengeld vaak een fooi en wordt helemaal niet gezien als een genoegdoening. Mede door de constante discussie met de aansprakelijke partijen, meestal aansprakelijkheidsverzekeraars, en het afdwingen van gerechtelijke uitspraken, wordt door de belangenbehartigers geprobeerd om dit te veranderen. En met succes, zo lijkt.

Inhaalslag

De laatste jaren is het hoogst toegekende bedrag door de rechter gestegen tot bedragen tussen de 200.000 en 250.000 euro. Dat ging onder meer om slachtoffers van zware mishandelingen en een brandbom. Het hoogste smartengeld ooit toegekend in Nederland is 338.000 euro voor een vrouw die veel te laat te horen kreeg dat ze in het terminale stadium van kanker zat. Dit was overigens geen gerechtelijke uitspraak, maar een bedrag overeengekomen in een minnelijke regeling. Of de rechter hetzelfde bedrag toegekend zou hebben is twijfelachtig. Qua hoogte valt er een duidelijke inhaalslag te maken. Niet alleen moeten de bedragen in de meest ernstige gevallen met de zwaarste letsels omhoog, ook in de vele wat minder ernstige zaken moeten hogere bedragen worden toegekend. Laten we hopen dat met deze ontwikkeling ook daadwerkelijk een nieuwe trend is ingezet.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Redactieteam
Het redactieteam van DAS.
Meer artikelen van Redactieteam

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden