WhatsApp-fraude: trap er niet in!

‘Daar trap je toch niet in?’ Ik hoor het je denken, maar er komen bij ons zeer regelmatig meldingen en vragen binnen van slachtoffers van WhatsApp-fraude. Hoe doorzichtig de oplichters ook te werk gaan, er trappen veel mensen in. En het gaat soms om duizenden euro’s.

Hoe gaat het met de hond? Oplichters weten vaak met persoonlijke informatie de gedupeerden te overtuigen. Ze gebruiken vaak informatie uit openbare facebookaccounts om zich voor te doen als een familielid of bekende die geld nodig heeft en vraagt om een bedrag over te maken. Het begint vaak met een verhaal dat door diefstal en verlies de vorige telefoon zoek geraakt is en daarom met een nieuw nummer contact wordt gezocht.

Duizenden euro’s

De meldingen die bij ons binnen komen gaan meestal om kleine bedragen, maar vaak probeert men de grens op te zoeken van wat de betaler wil en kan betalen. Dan vragen ze in eerste instantie een laag bedrag, met het verhaal dat de overschrijving niet is gelukt. Dan loopt het uiteindelijk soms toch nog in de duizenden euro's. Soms wel tot 25000 euro.

Klein lichtpuntje

Het gebeurt heel snel, vaak via rekeningen van katvangers. De katvanger weet vaak van niets en de daadwerkelijke dader is vaak niet te traceren. Gevolg is dat je er weinig aan kunt doen. Doe in ieder geval altijd aangifte bij de politie. Als de politie de dader weet te vinden en er komt een strafzaak, dan kun je als slachtoffer je schade vorderen tijdens de behandeling van de strafzaak. Er is wel een lichtpuntje: banken verstrekken sinds kort de naam- en adresgegevens van frauduleuze rekeninghouders en dat maakt het opsporen iets makkelijker.

Blijf alert

Blijf in ieder geval alert en controleer even door te bellen met degene die zogenaamd om geld vraagt. Mensen hebben vaak een groot vertrouwen in WhatsApp, terwijl er vrij veel informatie over iemand en diens sociale netwerk te vinden is op openbare bronnen. Pas daar dus mee op. Voorkomen is beter dan genezen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden