Die motorrijder moet ook op de voorrangsweg niet appen

Je ziet het helemaal voor je, want het kan iedereen overkomen. Je rijdt met je auto de uitrit af de weg op. Je denkt dat dat nog makkelijk kan. Maar de motor die rechtdoor op die voorrangsweg rijdt, knalt tóch tegen je aan. Je auto krijgt een stevige tik, midden achterop. Dat kost je een paar centen en veel gedoe om het allemaal af te handelen. In het geval van Tom* is het een reparatie van 1.200 euro. Maar… in het geval van Tom is dat toch ook niet het héle verhaal.

Want wat ziet hij vlak voor de botsing? De motorrijder zit doodleuk op zijn mobiele telefoon te kijken en heeft niet op tijd in de gaten dat Tom de voorrangsweg opdraait. Had hij wel gewoon op de weg gelet, had de motorrijder het ongeluk makkelijk kunnen voorkomen.

Tom in de tang

Maar dat vindt Tom. De motorrijder ziet dat anders. Tom is aansprakelijk. Hij kwam met zijn Toyota vanuit een uitrit de weg op en verleende geen voorrang. Zo zit Tom toch een beetje in de tang. Terecht dat hij bij mij aanklopt voor juridische hulp.

Whatsappjes als bewijs

En Tom heeft ook gewoon een heel goed punt. Geen discussie over mogelijk in mijn ogen. En dus ga ik de voertuigverzekeraar van de motorrijder aansprakelijk stellen. Zij moeten de schade van Tom volledig vergoeden. En waarom ben ik zo stellig? Ik heb namelijk sterk bewijs: een uitgebreide whatsappwisseling tussen de motorrijder en Tom. Daar geeft de motorrijder toe dat hij op zijn telefoon heeft gekeken, geruime tijd voor de aanrijding tot aan de botsing. Dit gevaarlijke rijgedrag zet de hele zaak in een ander daglicht: de motorrijder is schuldig.

De verzekeraar blijft afwijzend

Zijn verzekeraar gaat hierin niet mee. Die vindt dat Tom geen voorrang heeft verleend, en dat weegt zwaarder. En dan wordt het een slepende zaak. Telkens kom ik met mijn goed onderbouwde argumenten, telkens wordt er afwijzend gereageerd. Of er wordt gewoon helemaal niet gereageerd. En zo is Tom een jaar verder, zonder dat er veel meer duidelijk is geworden.

Dan maar dagvaarden

Mijn geduld is dan ook helemaal op. Ik dagvaard de motorrijder en geef dat ook aan zijn verzekeraar door. Die heeft dat niet verwacht, omdat het volgens de verzekeraar gaat over een gering belang van 1.200 euro. Dan is een gang naar rechter niet gebruikelijk. Maar dat wil ik doorbreken. Het kost me inderdaad veel tijd, maar ik wil niet wachten op een schikking. Dat wil de advocaat van de verzekeraar op het allerlaatste moment nog wel: hij biedt vijftig procent van het schadebedrag aan.

Kantonrechter wijst volledige vordering toe

Maar daar ga ik niet mee akkoord. De verzekeraar van de motorrijder reageert niet op de argumenten in de dagvaarding. Dan is het voor de kantonrechter helemaal zo klaar als een klontje: hij wijst de vordering volledig toe, inclusief wettelijke rente.

Blij, opgelucht en tevreden

Wat heb ik toen een blije Tom meegemaakt! Wat is hij opgelucht en tevreden. En terecht. Ik ben blij dat ik de gang naar de rechter voor hem heb gemaakt. Hij heeft vanaf het begin gewoon gelijk gehad. Dat heeft hier echt het maximale resultaat opgeleverd. En dat gun ik Tom van harte. * De naam is gefingeerd.

Rembrandt Groenewegen Jurist
Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecompliceerde dossiers voer ik ook procedures bij de rechtbank. Bij DAS heb ik het traineeship Verkeersaansprakelijkheid opgezet en begeleid ik de trainees tijdens hun traineeship van negen maanden. Verder schrijf ik voor DAS blogs over interessante en actuele onderwerpen op het gebied van verkeersaansprakelijkheid en onrechtmatige daad, duidelijk en prettig leesbaar. Zo heb ik blogs geschreven over de aansprakelijkheid van kinderen, de elektrische step, fatbike, de juridische waarde van een ingevuld en ondertekend schade- aangifteformulier en over stormschade aan je auto. Tot slot maak ik deel uit van het bestuur van onze vakgroep Verkeer.
Meer artikelen van Rembrandt

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden