Op reis in coronatijd: check deze 8 tips om goed voorbereid op reis te gaan

Iedereen snakt naar vakantie en veel mensen hebben een reis geboekt of plannen gemaakt om te vertrekken naar het buitenland. Zoals we de afgelopen weken ervaren hebben, kan het per land verschillen welke coronamaatregelen er gelden. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis, zodat jij lekker van je vakantie kan genieten. Ik zet een aantal tips op een rij. Wat moet je doen voor vertrek?

Check 1. Verplichte quarantaine of PCR-test?

Check of er sprake is van een verplichte quarantaine of coronatest als je aankomt in je vakantieland. Houd er ook rekening mee dat een test vaak slechts beperkt bruikbaar is (meestal 24 uur).

Check 2. Mogelijke beperkingen op je vakantieadres door corona

Zijn er twijfels over de mogelijkheden en eventuele beperkingen als gevolg van het coronavirus? Informeer dan bij je reisorganisatie. Vraag concreet of er op locatie (resort, hotel etc.) beperkingen zijn en zo ja, welke? Denk bijvoorbeeld aan eventuele beperkingen met betrekking tot een zwembad, sportfaciliteiten, restaurants / catering, shows en alles wat in het resort of je hotel / op de camping wordt geregeld.

Check 3. Zijn er beperkingen?

Zijn er beperkingen die al bekend zijn en zijn deze belangrijk voor je? Ga dan in overleg met je reisorganisator of verhuurder van de accommodatie. Je kunt namelijk niet zomaar kosteloos annuleren of je vakantie verschuiven.

Check 4. Onverwachte verassingen, doe dan dit

Kom je ondanks goed te hebben geïnformeerd eenmaal op locatie toch voor verrassingen te staan? Leg dan goed vast wat er afwijkt. Maak foto’s, bijvoorbeeld van een ‘zwembad gesloten verklaring’.

Check 5. Zorg voor bewijs

Klaag ook ter plekke bij de accommodatie/verhuurder en stel de reisorganisatie direct op de hoogte met daarbij de vraag of er een alternatief / oplossing mogelijk is. Doe dat per mail of vul een klachtenformulier in op locatie en maak hier dan een foto van, zodat je altijd kunt aantonen dat je direct geklaagd hebt. Zijn er beperkingen buiten de accommodatie? Houd er rekening mee dat dit buiten de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie valt, tenzij je bijvoorbeeld een rondreis of bezoek aan een museum hebt bijgeboekt.

Check 6. Houd rekening met reserveringen

Houd rekening met eventuele reserveringen voor bijvoorbeeld restaurants of musea om teleurstelling te voorkomen. Er is een reëel risico dat je niet meer zomaar op de bonnefooi een lokaal hotel of restaurant binnen kunt lopen om te overnachten en/of eten, waar nu vaak op voorhand gereserveerd moet worden.

Check 7. Zijn er lokale strikte regels actief?

Check ook het lokale openbaar vervoer als je daar gebruik van wil maken; is er een afwijkende dienstregeling? Moet er een mondkapje worden gedragen? Aan welke regels moet je je houden?

Check 8. Dubbelcheck altijd de laatste wet- en regelgevingen

En belangrijk: de overheid repatrieert niet bij een negatief reisadvies! Houd naast de website van onze Rijksoverheid het nieuws, ook lokaal, zelf dus goed in de gaten en de informatie van je reisorganisatie en de luchtvaartmaatschappij.

Wil je weten of je je boekingskosten of aanbetaling terug kan krijgen bij annulering door corona? Bekijk dan de vlog van Sjaak Drinkenburg.
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in het bijzonder Mini's, en deel mijn juridische kennis in het weekblad AutoWeek. Daarin beantwoord ik juridische vragen van lezers. In mijn praktijk heb ik al vele zaken gedaan waarbij ik de ene keer de koper bijstond, de andere keer het autobedrijf. Ik laat me niet van de wijs brengen en weet de meeste geschillen met een gezond stukje boerenverstand tot een goed einde te brengen. Tot slot blog ik regelmatig voor DAS en geef ik gastlezingen aan studenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden