Pensionado’s buitenspel gezet door pensioenfonds

Willem* en Geert* waren overdonderd toen ze hoorden dat hun pensioenleeftijd verhoogd werd van 65 naar 67 jaar. Het pensioenfonds had de pensioenleeftijd collectief verhoogd en geen toestemming gevraagd aan hen. Willem en Geert maakten daarom bezwaar, maar dat werd volkomen genegeerd door het pensioenfonds.

Willem en Geert gingen er in de nieuwe situatie financieel flink op achteruit, bleek uit berekeningen. Ze zouden een aanzienlijk lager ouderdomspensioen ontvangen dan vóór de leeftijdsverhoging. Het verschil liep wel op tot een paar duizend euro. Het pensioenfonds schoof hun bezwaar terzijde op grond van kostenoverwegingen.

Naar de rechter

Willem en Geert meldden de zaak aan bij een collega van mij. Zij ging aan de slag om de verhoging van de pensioenleeftijd ongedaan te maken en stapte naar de rechter. Bij de rechter bepleitte zij dat het een aantasting van de ouderdomspensioenrechten betrof. Daarom mocht deze collectieve verhoging alleen plaatsvinden als de deelnemers geen bezwaar hebben. Mijn collega wees op het feit dat de pensioenwet hierin leidend is.

Zonder instemming

Het pensioenfonds baseerde zich op het standpunt van oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma en De Nederlandsche Bank. Die gingen ervan uit dat verhoging van de pensioenleeftijd in dit soort gevallen zonder instemming van deelnemers of ondanks bezwaar van deelnemers, mogelijk moet zijn. Gelukkig volgde de kantonrechter het standpunt van mijn collega. Wettelijk mag de pensioenleeftijd bij bezwaar van deelnemers niet worden verhoogd.

Toekomstplannen

Willem en Geert kunnen gewoon met 65 jaar van hun pensioen genieten en zijn op de hoogte van wat ze na hun 65ste aan pensioen gaan ontvangen. Zij kunnen hun toekomstplannen daarop afstemmen. De heren waren zeer blij met de uitspraak van de rechter en gingen er een pilsje op drinken.

Redactieteam
Het redactieteam van DAS.
Meer artikelen van Redactieteam

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden