Herrie met de buren? Vijf tips bij geluidsoverlast

Je buurvrouw die tot laat in de avond piano speelt. Je buurman die harde muziek draait. De hond van hiernaast die maar blijft blaffen. Of anders wel dat boren in de betonmuur twee huizen verder. Geluidsoverlast komt vaak voor en leidt tot veel burenruzies. Wat kun je dan het beste doen? Vijf tips.

Tip 1 Praat met elkaar

De geluiden die je buren maken zijn vaak onbewust en niet bedoeld om overlast te geven. Pas als je ze erop wijst en vertelt hoe dat geluid voor jou klinkt, komen ze erachter. Dat leidt vaak vanzelf tot meer begrip. Praat dus met elkaar als je geluidsoverlast ervaart.

Tip 2 Maak afspraken met elkaar

Soms is het onmogelijk om geluidsoverlast te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je buren aan het verbouwen zijn. Probeer dan samen om tijden af te spreken waarbinnen met veel geluid geklust kan worden. Bijvoorbeeld op zondag na 11 uur. Maar ook over een tijdstip wanneer de muziek zachter moet, kun je afspraken maken.

Tip 3 Praktische oplossingen zoeken

Kleine aanpassingen in huis kunnen geluidsoverlast al verminderen. Denk aan het verplaatsen van de boxen, het uitzetten van de bas, het dichthouden van deuren of het plaatsen van een tapijt. Er is best veel mogelijk om de overlast te verminderen. Maak het daarom bespreekbaar.

Tip 4 Houd een overzicht van de overlast bij

Vaak zijn je buren zich er niet van bewust dat zij voor geluidsoverlast zorgen. Daarom is ons advies altijd met elkaar te praten. Het helpt om de overlast bij te houden. Dus noteer het geluid, hoe het klinkt en wanneer je het hoort. Doe navraag of andere buren ook overlast ervaren. Mochten je buren niet in gesprek willen en het uiteindelijk komt tot een rechtszaak? Dan sta je sterker als je kunt aantonen hoe vaak en ernstig de overlast is.

Tip 5 Juridische hulp inschakelen

Mocht bovenstaande niet helpen, neem dan vooral contact met ons op. We bespreken samen met je wat een volgende stap kan zijn. Bijvoorbeeld het voorstellen van buurtbemiddeling of mediation of misschien het opstellen van een juridische brief. Naar de rechter gaan verbetert de relatie meestal niet en je moet vaak nog met elkaar verder. Je blijft immers elkaars buren. Mijn ervaring is dat buren er meestal samen wel uitkomen als ze in gesprek gaan en blijven.

Maatschappelijk acceptabel of niet

Volgens de wet moet je een zekere hoeveelheid geluid tolereren van je buren, zeker in de stad. Pas als de geluidsoverlast voortdurend en ernstig is, kun je naar de rechter stappen. Wanneer dat zo is, verschilt per situatie. Of de overlast onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Ook hecht de rechter waarde aan de stappen die je als klager zelf hebt ondernomen om de overlast te stoppen en of je hebt meegewerkt aan buurtbemiddeling of mediation.

Informatie over mediation

Wil je weten of mediation voor jou een mogelijke oplossing biedt? Kijk dan op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden