Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!

Mijn vorige buren hebben me al gewaarschuwd. ‘Zodra je nieuwe buren de sleutels hebben, beginnen ze aan een grootscheepse verbouwing. Niets blijft nog zoals het was.’ Ik denk op dat moment: dat zien we dan wel weer. Maar ze krijgen helemaal gelijk…

 

Nog voordat we met elkaar kennis kunnen maken, gebeurt er al van alles in de woning naast ons. Slopen, boren, gruis, stofwolken, herrie en harde muziek terwijl er wordt gewerkt: het is een waar evenement waar ik geen ticket voor hoef, laat staan wil, kopen. In een enorme container voor de deur vallen alle sloopdelen luidruchtig op hun plek. Alsof we echt moeten weten dat er zware verbouwing gaande is. Nou, dat is meer dan duidelijk…

Laat je buren weten dat je gaat verbouwen

Al jaren behandel ik als jurist burenzaken. Ik kan me vooraf best wel een voorstelling maken bij het kabaal, maar zelf maak ik het nu van dichtbij mee. Dat valt mij dus ook behoorlijk tegen. Een verbouwing heeft gewoon een forse impact op de omgeving. Mijn advies is dan ook: laat je buren weten dat je gaat verbouwen. Doe bij iedereen in de straat een briefje in de bus. Zo weet iedereen waar die aan toe is. Als ik weet welk lawaai ik kan verwachten, kan ik dat toch beter verdragen. En ik kan er rekening mee houden, als ik bijvoorbeeld thuiswerk of bezoek krijg.

Laat ik zelf eens langsgaan

Mijn verbouwende buren blijven hartstikke druk met klussen, contact is er nog steeds niet. Op een gegeven moment trek ik aan de bel en stel me netjes voor met een appeltaartje in de hand. Dat vinden ze echt leuk. Ik krijg een rondleiding door hun nieuwe huis en ze beloven me zo min mogelijk herrie te maken en alleen op gepaste tijden. Zelfs in het weekend doen ze het wat rustiger aan. Nog even doorbijten en dan de housewarming!

Hou elkaar op de hoogte en blijf in gesprek

Niet alleen bij DAS help ik buren om hun onderlinge ruzies en ergernissen op te lossen. Ook als buurtbemiddelaar in mijn gemeente doe ik dat. Graag zelfs, want ik zie dat het altijd helpt. Hou elkaar op de hoogte en blijf met elkaar in gesprek: dat is het allerbelangrijkste. Wil je meer weten? Op deze pagina vind je een handig stappenplan.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist & mediator bij DAS

Ga met je buren in gesprek

Heb je last van burenherrie en wil je er écht wat aan doen? Ga altijd eerst met je buren in gesprek. Probeer met elkaar een oplossing te vinden. En geef niet snel op. Probeer het nog eens. Maar als dat niet lukt? Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En zo blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden