Wanneer is er sprake van een gebrek?
Als er een gebrek is in jouw huurwoning, kun je niet volledig genieten van je huis. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een slechte staat van onderhoud, ongedierte, materiële beschadigingen, maar ook om overlast van de buren.
Je verhuurder op de hoogte brengen van een gebrek
Heb jij een (verborgen) gebrek ontdekt in je huurwoning? Dan is het verstandig om je verhuurder hiervan op de hoogte te brengen. Als je dit niet doet, kan die je namelijk aansprakelijk stellen voor de schade die ontstaat door jouw nalatigheid. Wie er verantwoordelijk is voor het herstel van het gebrek, hangt af van wat er in de huurovereenkomst is afgesproken. Houd daarbij ook rekening met de gebreken die al zichtbaar of besproken waren tijdens het tekenen van het contract.
Wanneer moet de verhuurder een gebrek herstellen?
Als je de verhuurder hebt ingelicht, is die meestal verplicht het gebrek te verhelpen. De tijd die de verhuurder hiervoor krijgt, hangt af van de omstandigheden. Lekkage aan het dak moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk worden gerepareerd, omdat dit weer kan leiden tot andere gebreken, zoals schimmel.
Wanneer hoeft de verhuurder een gebrek niet herstellen?
In sommige gevallen hoeft de verhuurder het gebrek niet te verhelpen. Dit zijn de uitzonderingen:
- Als het herstel van het gebrek zo veel kosten met zich meebrengt, dat dit redelijkerwijs niet van de verhuurder kan worden verlangd
- Als herstel van het gebrek onmogelijk is
- Als de gebreken zijn ontstaan door toedoen van de huurder zelf
Goed om te weten: de wet veronderstelt dat alle schade aan de binnenkant van het verhuurde pand is veroorzaakt door nalatigheid van de huurder, tenzij die kan aantonen dat dit niet zo is.
Je verhuurder aansprakelijk stellen
Als je verhuurder aansprakelijk is voor het gebrek, kun je die verzoeken de schade te herstellen. Dat doe je in verschillende stappen.
Krijg je geen reactie? Dan kun je een tijdelijke huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie (sociale huurwoning) of een procedure starten bij de rechtbank (vrijesectorwoning). De rechter kan de huur verlagen én je verhuurder verplichten de gebreken te herstellen.
Verplichtingen van de huurder en verhuurder
Bij de huur van een woning moeten de huurder en verhuurder er samen voor zorgen dat deze in goede staat is én blijft. Beide partijen hebben verplichtingen.
Verplichtingen huurder
Als huurder heb je 2 grote verplichtingen:
- Je moet de huur op tijd betalen.
- Je moet ervoor zorgen dat de woning in goede staat blijft. Zo moet je noodzakelijke reparaties toestaan en ben je zelf verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud. Denk hierbij aan het vastzetten van deurkrukken, het repareren van een lekkende kraan, etc.
Verplichtingen verhuurder
Als verhuurder heb je 3 grote verplichtingen:
- Je moet de woning ter beschikking stellen aan de huurder.
- Je moet de huurwoning onderhouden, zodat deze in goede staat blijft.
- Je moet gebreken aan de huurwoning verhelpen.