Verbouwen: waar moet je rekening mee houden?

Een verbouwing, er komt veel bij kijken. Ook op juridisch vlak kun je tegen veel dingen aanlopen. Je krijgt bijvoorbeeld een conflict met je aannemer, de verbouwing van je buren heeft schade veroorzaakt of je wilt achterhalen of je een vergunning nodig hebt. Wij nemen de belangrijkste punten met je door.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

  • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
  • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
  • Rustig vragen stellen zonder verplichting
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat je allemaal moet weten over verbouwen

Ga je verbouwen? Voorkom extra kosten en stress met de VerbouwApp

In de VerbouwApp vind je de handige juridische checklist van DAS voor woningeigenaren.
Lees meer

Problemen met de aannemer

Het kan gebeuren dat je een conflict krijgt met de aannemer. Hij doet er bijvoorbeeld te lang over, veroorzaakt schade of komt na een betaling niet meer opdagen. Het beste is om eerst in gesprek te gaan. Als laatste oplossing kun je ook naar de rechter of geschillencommissie stappen. Wij vertellen je wat je kunt doen bij een geschil met je aannemer.

Aannemer aansprakelijk stellen

Je aannemer is altijd verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van het bouwproject en het tijdig opleveren van het bouwproject. Komt hij deze plichten niet na of veroorzaakt hij schade bij jou of bij je buren? Dan kun je je aannemer aansprakelijk stellen. Wij leggen uit hoe.

Een goede aannemer vinden

Het vinden van een goede aannemer kan soms best lastig zijn. Het is wel erg belangrijk, omdat je daardoor eventuele conflicten en schade kunt voorkomen. Controleer dus vooraf of je te maken hebt met een goede aannemer. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Bezwaar indienen omgevingsvergunning buren

Gaan je buren verbouwen maar ben je het niet eens met de plannen? Dan kun je een bezwaar indienen tegen de omgevingsvergunning. Zodra ze geen vergunning nodig hebben kun je geen officieel bezwaar maken maar het is dan wel verstandig om in gesprek te gaan met je buren. Wij leggen uit wanneer je een bezwaar kunt indienen en hoe je dit moet doen.

Schade door verbouwing buren

Bij een verbouwing kan het voorkomen dat er schade ontstaat. Daarom is het altijd goed om een nulmeting uit te laten voeren als je buren binnenkort gaan verbouwen. Je kunt de schade dan namelijk beter aantonen. Zodra de schade al is veroorzaakt kun je de aannemer van de buren aansprakelijk stellen voor de schade. Lees hier welke stappen je kunt doorlopen bij schade door een verbouwing

Omgevingsvergunning

Je kunt niet altijd zomaar beginnen met bouwen, verbouwen of slopen. In vele gevallen heb je daar een vergunning voor nodig. Dit wordt ook wel een omgevingsvergunning genoemd en die je kunt aanvragen bij de gemeente. We leggen je graag uit wanneer je een omgevingsvergunning aan moet vragen en waar je rekening mee moet houden.

Regels voor een uitbouw

Wil je een uitbouw plaatsen? Controleer dan eerst of je plannen voldoen aan alle regels en vraag wanneer nodig een omgevingsvergunning aan. Zo mag je bijvoorbeeld niet over de erfgrens heen bouwen en mag je geen dakterras maken op je aanbouw zonder aparte vergunning. Daarnaast moet je ook rekening houden met de buren. Je mag bijvoorbeeld geen ramen plaatsen binnen twee meter van de erfgrens die direct uitkijken op de buren. Wij sommen alle regels voor een uitbouw op. Ook zijn er verschillende regels voor het bouwen op de erfgrens.

Juridische hulp nodig?

Onze juristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen met betrekking tot wonen. Loop je tegen een probleem aan en heb je vragen over je rechten? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen zodat je wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen van schadevergoedingen. Ben je niet verzekerd bij DAS maar heb je wel juridische hulp nodig? Geen probleem, ook in dat geval bieden wij passende hulp.

Lees verder