Goede aannemer vinden voor verbouwing

Wil je een aannemer inschakelen om je huis te verbouwen of te renoveren? Dan is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Maar waar moet je verder op letten bij zoeken van een goede aannemer? Wij leggen het uit.

Heb je nu hulp nodig? Bekijk dan hoe we je kunnen helpen. Of lees hieronder wat je allemaal moet weten over het vinden van een goede aannemer.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Check of je een omgevingsvergunning nodig hebt

Wil je gaan verbouwen? Check altijd eerst of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor verbouwing. Dat kan je nakijken op omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen kom je erachter of je een vergunning nodig hebt. Je kan ook informatie inwinnen bij je gemeente.

Tips voor het vinden van een goede aannemer

Zodra je hebt bepaald of je een omgevingsvergunning nodig hebt, kan je op zoek gaan naar een aannemer. Je kan met de aannemer afspreken dat hij je helpt met onder andere het regelen van de benodigde vergunningen en het maken van een planning. Je kan ook afspreken dat de aannemer verantwoordelijk is voor het gehele project. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om een goede aannemer te vinden, maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden? Wij sommen het voor je op: 

1. Vraag meerdere offertes op

Vraag altijd minimaal drie offertes op van verschillende aannemers. Zo kan je de prijzen en voorwaarden vergelijken. Doorloop ook eerst mondeling je verbouwingswensen zodat je alle mogelijkheden weet. 

2. Is de aannemer aangesloten bij een brancheorganisatie?

Kies voor een aannemer die is aangesloten bij een brancheorganisatie. Dit geeft je meer zekerheid als jij en je aannemer een meningsverschil krijgen. Bovendien kan je dan mogelijk ook aanspraak maken op (extra) garantie. 

3. Vraag referenties op

Vraag referenties op bij de aannemer. Hierbij is het ook belangrijk om deze referenties na te gaan. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan zijn laatste opdrachtgevers of bel ze. Referenties laten je duidelijk zien hoe goed de aannemer is. Kijk ook via Google wat voor referenties er geschreven zijn. 

4. Vraag naar de algemene voorwaarden en garanties

Heb je de algemene voorwaarden bij de overeenkomst met de aannemer ontvangen? Zo niet, vraag deze direct op en lees ze goed door. De voorwaarden zijn onderdeel van de overeenkomst als deze vooraf aan je zijn verstrekt. Je hebt dan gelijk meer informatie over aansprakelijkheid enzovoort. Vraag de aannemer ook naar de garanties die hij verstrekt op het werk. 

Een aannemer gevonden en dan?

Heb je een goede aannemer gevonden, dan is het tijd om afspraken te maken over aansprakelijkheid, kosten enzovoort.

1. Stel een aannemingsovereenkomst op

Leg alle afspraken op papier vast. Natuurlijk zullen er tijdens het proces keuzes gemaakt moet worden, maar leg zoveel mogelijk vooraf al vast. Dit doe je in een aannemingsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de termijn waarbinnen de verbouwing af moet zijn en welke boete de aannemer moet betalen als hij deze termijn overschrijdt.

Voeg hierin ook afspraken over meer- en minderwerk en bijbehorende kosten aan toe. Met een aannemer spreek je meestal een aanneemsom af voor de hele klus. Betaal geen grote bedragen vooruit. Op de website van bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis of Bouwgarant kan je voorbeelden vinden van een aannemingsovereenkomst. 

2. Kies één hoofdaannemer.

Zijn er meerdere partijen bij de verbouwing betrokken? Dan is bij een mankement lastig te bepalen wie aansprakelijk is. De oplossing? Een (hoofd)aannemer in de arm nemen die eindverantwoordelijk is.

3. Reken nooit het volledige bedrag meteen af.

Als laatste moet je goede afspraken maken over de betaling. Betaal bij voorkeur in termijnen of achteraf. Je kan een boetebepaling afspreken voor het geval het werk niet binnen de afgesproken tijd klaar is. Zet de tussentijdse (contante) betalingen altijd op papier en laat dit door de aannemer tekenen voor ontvangst. Let goed op bij de laatste betaling aan de aannemer. Bij woningbouw mag je de laatste 5% van de aanneemsom onbetaald laten. Deze hoef je pas na oplevering te betalen als alle opleveringsgebreken hersteld zijn. Je hebt altijd het recht om een betaling op te schorten als de kosten die nog gemaakt moeten worden, groter zijn dan het bedrag wat je nog moet betalen. Zorg er wel voor dat je niet te veel inhoudt. 

Voorkom een conflict met je aannemer

Natuurlijk willen we het liefst problemen met een aannemer voorkomen. Hoe kan je dit doen en waar moet je op letten? 

 • Maak duidelijke afspraken
 • Zorg voor een waterdicht contract
 • Vraag referenties
 • Google de aannemer
 • Betaal niet alles vooraf

Heb je alsnog een geschil met je aannemer? Wij leggen je uit wat je kan doen! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tijdens de oplevering de gebreken op papier zet en geef hem de kans om de werkzaamheden te herstellen. 

 

Lees verder