Aannemer failliet: Joris krijgt rekening van 18.000 euro

Met grote verbazing leest Joris (35) de brief die op zijn deurmat ligt. Zijn aannemer is failliet gegaan. Eindafrekening: 18.000 euro. Of Joris die even binnen tien dagen wil betalen. En dat terwijl de aannemer de klus niet eens goed heeft afgerond. In tegendeel: hij heeft zelfs schade aangebracht.

Bouwval

Belachelijk, vindt Joris. Hij zou eigenlijk nog 26.000 euro moeten krijgen van de aannemer voor herstel van de bouwval die hij heeft achtergelaten. Dat laat Joris de curator ook weten, maar die wijkt niet van zijn standpunt.

Onderbouwd verweer

In alle staten belt hij me op om zijn verhaal te vertellen. Direct daarna confronteer ik de curator met een goed onderbouwd verweer. Feitelijk én juridisch. De curator voelt hierdoor eindelijk noodzaak om bij de failliete aannemer navraag te doen.

De zaak wordt anderhalf jaar lang in onderzoek gehouden, dus ons geduld wordt flink op de proef gesteld.

Verlossing

Na lange tijd volgt eindelijk de verlossing. De aannemer geeft toe dat hij de opdracht niet met goed resultaat heeft weten af te ronden. Ons verweer kan hij niet meer weerleggen.

Dit resulteert in een goede afloop voor Joris: de vordering wordt ingetrokken. Hij hoeft de factuur van 18.000 euro dus niet te betalen.

Herstelwerkzaamheden

De herstelwerkzaamheden kosten Joris uiteindelijk toch nog 8.000 euro. Deze zijn door het faillissement helaas niet meer te verhalen bij de aannemer.

Desondanks is Joris opgelucht en geeft hij aan dat ik hem goed heb geholpen. Zonder hulp zou hij immers nog veel meer geld kwijt zijn. Hoewel zijn onderneming door deze zaak een flinke klap heeft gekregen, heeft hij dankzij de overwinning zijn beste klant weten te behouden.

Sanne Depmann

Recht uit de Praktijk
In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hier de ervaringen en verschillende cases.
Meer artikelen van Recht uit de Praktijk

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden