Dit moet je weten over verborgen gebreken bij tweedehands auto’s

Heb je een tweedehands auto gekocht en kom je er nu achter dat er iets mankeert waarvan je niet op de hoogte was? Dan kan het zijn dat er sprake is van een verborgen gebrek. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je te maken hebt met verborgen gebreken bij tweedehands auto’s.

Verborgen gebreken zijn problemen of defecten aan de auto die ten tijde van het sluiten van de koopovereenkomst niet bekend waren voor de koper en dus pas aan het licht komen nádat de  aankoop heeft plaatsgevonden. Verborgen gebreken kunnen voor de koper tot (grote) kosten leiden en in sommige gevallen zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Het is daarom belangrijk om vóór de aankoop het nodige onderzoek te doen naar de eigenschappen en staat van de auto om een dergelijke situatie te voorkomen.

Bij de aankoop van een tweedehands auto heb je als consument bepaalde rechten en plichten:

Je hebt het recht op een conforme auto

Dit wil zeggen dat de auto moet voldoen aan datgene wat je op basis van de koopovereenkomst en de wijze waarop deze tot stand is gekomen, mag verwachten. Wat je mag verwachten is onder andere afhankelijk van belangrijke eigenschappen van de auto zoals de prijs, leeftijd en kilometerstand. Ook de omstandigheden waaronder deze wordt verkocht, zoals bijvoorbeeld:
- met of zonder verifieerbare (onderhouds)historie;
- met of zonder Nationale Autopas (NAP);
- met of zonder garantie (fabrieks-, BOVAG- of een andere vorm van garantie);
- met of zonder aankoopkeuring, waarbij mogelijk een schadeverleden aan het licht kan komen, of;
- andere opmerkelijke zaken die van belang zijn.

Je hebt als consument een onderzoeksplicht

De onderzoeksplicht betekent dat je als koper verantwoordelijk bent om de auto grondig te inspecteren voordat je deze koopt. Dit betekent dat je de staat en de werking van de auto moet beoordelen, zoals het uiterlijk, het interieur, de banden, de motor, de remmen, het elektrische systeem, etc. Controleer, voor zover redelijkerwijs mogelijk en voor zover dit belangrijk voor je is, ook welke opties op de auto aanwezig zijn. In de praktijk zien we dat er nog wel eens wordt geadverteerd met opties die achteraf blijken te ontbreken.

Het doel van de onderzoeksplicht is om te voorkomen dat je een auto koopt die verborgen gebreken heeft en om te garanderen dat je weet wat je koopt. Als je tijdens de inspectie een gebrek ontdekt, kun je onderhandelen met de verkoper over de reparatiekosten of over een verlaging van de verkoopprijs.

Het is ook verstandig om een deskundige of een monteur in te schakelen om de auto te inspecteren, vooral als je weinig verstand hebt van auto's. Zij kunnen je helpen om eventuele problemen op te sporen en om een realistische inschatting te maken van de waarde van de auto.

De verkoper heeft een mededelingsplicht

De mededelingsplicht betekent dat de verkoper verplicht is om jou als koper te informeren over bepaalde aspecten van de auto die van invloed kunnen zijn op de waarde of de staat van de auto. De verkoper moet de waarheid spreken over de staat en de geschiedenis van de auto en je informeren over eventuele gebreken of schades die de auto heeft opgelopen.

De mededelingsplicht is van toepassing op informatie die de verkoper redelijkerwijs moet weten en die relevant is voor de koper. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over de kilometerstand, de onderhoudsgeschiedenis, eventuele schades of ongelukken en technische problemen die de auto heeft gehad.

Het spreekt voor zich dat bij een auto zonder verifieerbare (onderhouds)historie en tegen een wel heel aantrekkelijke prijs de nodige belletjes moeten gaan rinkelen. Wees dan ook altijd alert.

 

Dit kun je doen als er sprake is van een verborgen gebrek bij je tweedehands auto

Als er sprake is van een verborgen gebrek bij een tweedehands auto, heb je als koper bepaalde rechten. Hieronder vindt je enkele stappen die je kunt ondernemen:

Neem zo spoedig als mogelijk contact op met de verkoper

Duidt het verborgen gebrek aan de verkoper en vraag om een oplossing, zoals kosteloos herstel, uit te voeren binnen een redelijke termijn. Is dit niet mogelijk, dan kun je in overleg met de verkoper een alternatief bespreken, zoals het laten herstellen van de auto door een ander, waarbij de kosten worden vergoed, het verlagen van de koopprijs of zelfs het terugdraaien van de koopovereenkomst. Let wel: het ontbinden van een koopovereenkomst op basis van non-conformiteit kan alleen indien herstel niet wordt uitgevoerd, niet mogelijk is en het gebrek de ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt. Het moet dan ook gaan om een (relatief) fors, kostbaar gebrek. Gaat het om een teruggedraaide kilometerstand, dan zou de koopovereenkomst in de meeste gevallen kunnen worden vernietigd.

Reageert de verkoper niet op je vraag om de problemen te herstellen?

Met deze voorbeeldbrief geef je de verkoper een laatste kans om de auto te repareren.

Overweeg juridische stappen

Wederom geen reactie? Of weigert de verkoper om de auto kosteloos te herstellen of om enige medewerking te verlenen aan een alternatief?
In dat geval kun je, als
het gaat om een significant gebrek, overwegen om juridische stappen te ondernemen. Dit kan betekenen dat je een jurist inschakelt die je vervolgens verder kan helpen.

Direct hulp nodig? 

Neem dan contact op via de contactbuttons hieronder aan de pagina.

 

Meer over dit onderwerp:

Tweedehands Mercedes van Marcus blijkt kat in de zak | DAS

Extra garantie kopen bij aanschaf auto: koop je zekerheid of niet? | DAS

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in het bijzonder Mini's, en deel mijn juridische kennis in het weekblad AutoWeek. Daarin beantwoord ik juridische vragen van lezers. In mijn praktijk heb ik al vele zaken gedaan waarbij ik de ene keer de koper bijstond, de andere keer het autobedrijf. Ik laat me niet van de wijs brengen en weet de meeste geschillen met een gezond stukje boerenverstand tot een goed einde te brengen. Tot slot blog ik regelmatig voor DAS en geef ik gastlezingen aan studenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden