Geannuleerde droomreis strandt in strijd over voucher

Marcel* had voor enkele duizenden euro's een reis geboekt. Een droomreis waarvoor hij lang had gespaard. Maar toen kwam corona en annuleerde de reisorganisatie de reis. Marcel kreeg een voucher aangeboden, maar dat wilde hij niet. Hij wilde direct zijn geld terug. Daar dacht de reisorganisatie anders over.

De reisorganisatie stelde dat zij het geld niet hoefde terug te betalen, omdat de situatie met het coronavirus zo uitzonderlijk is. Marcel wilde weten of dat juist was en vroeg mij om hulp. Ik vertelde Marcel dat de reisorganisatie hem niet kan dwingen om de voucher te accepteren. Daar wees ik de reisorganisatie ook op. Die heeft tenslotte de reis geannuleerd. Terwijl Marcel gewoon recht heeft op terugbetaling. De reisorganisatie wijzigde vervolgens haar standpunt: zij wilde nu wel terugbetalen, maar pas na anderhalf jaar.

Niet afwijken van de wet

Dat was voor Marcel onacceptabel. Ik wees de reisorganisatie op het wettelijk recht om geld terug te krijgen bij annuleringen en dat het geld binnen een redelijke termijn betaald moet worden. Dat is dwingend recht en daarvan mag de reisorganisatie niet in het nadeel van consumenten afwijken.

Na dagvaarding toch betaling

Uiteindelijk bleef de reisorganisatie bij haar onjuiste standpunt. Daarom ging ik over tot dagvaarden. Toen de zaak eenmaal bij de rechter lag, kwam de reisorganisatie alsnog over de brug en werden alle kosten van Marcel vergoed. Waarschijnlijk omdat zij ook wel besefte dat ze aan het kortste eind zou trekken.

Blij met goede afloop

Marcel was ontzettend blij en bedankte mij in een uitgebreide mail voor mijn juridische hulp en doortastendheid. Altijd leuk om te horen dat je iemand echt blij hebt gemaakt.

* De naam is gefingeerd.

Heb jij juridische vragen over corona? Op onze speciale informatiepagina vind je heel veel vragen en antwoorden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in het bijzonder Mini's, en deel mijn juridische kennis in het weekblad AutoWeek. Daarin beantwoord ik juridische vragen van lezers. In mijn praktijk heb ik al vele zaken gedaan waarbij ik de ene keer de koper bijstond, de andere keer het autobedrijf. Ik laat me niet van de wijs brengen en weet de meeste geschillen met een gezond stukje boerenverstand tot een goed einde te brengen. Tot slot blog ik regelmatig voor DAS en geef ik gastlezingen aan studenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden