Ontslaghausse met de Wet arbeidsmarkt in balans in 2020?

In 2020 hoeven werkgevers minder transitievergoeding te betalen aan werknemers die ze ontslaan. Dat is een gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die op 1 januari 2020 in werking treedt. En op diezelfde datum vervalt ook nog eens een overgangsregeling die werknemers van ouder dan 50 recht geeft op een hogere transitievergoeding. Ontslag voor oudere werknemers met veel dienstjaren wordt voor werkgevers dus een stuk goedkoper. Soms wel de helft van wat ze zouden moeten betalen als het ontslag in 2019 nog gegeven wordt.

Een werknemer uit 1960 met twintig dienstjaren en een salaris van 3000 euro per maand, krijgt vanaf 1 januari 20.000 euro transitievergoeding mee. Als dezelfde werknemer nog in 2019 ontslagen wordt, gaat het om een bedrag van 40.000 euro. Dat verschil is nu al ruim voldoende om een paar maanden extra loon van te betalen. En als een werknemer meer dienstjaren heeft of ouder is dan in dit voorbeeld, dan is het verschil in transitievergoeding nog groter. Daarom vermoed ik dat veel werkgevers zullen wachten met een ontslag tot 2020.

Rekenen vanaf de eerste werkdag

Tegelijkertijd is het wel zo dat de opbouw van de transitievergoeding nu pas plaatsvindt nadat het arbeidscontract twee jaar heeft geduurd. Vanaf 1 januari 2020 vindt de opbouw vanaf dag 1 plaats. Werknemers met een tijdelijk contract profiteren hiervan. Die regel gaat per direct in, dus ook als het contract al vóór 1 januari 2020 was begonnen, maar ná 1 januari 2020 eindigt. Er wordt dus gerekend vanaf de eerste werkdag.

Tip! Download e-paper: In 5 stappen goed voorbereid op de Wab

Makkelijker om werknemers met een vast contract te ontslaan

Wachten met ontslag kan ook om een andere reden gunstig zijn voor werkgevers. Een ander onderdeel van de Wab is dat het makkelijker wordt om werknemers met een vast contract te ontslaan. . Dat noemen we ‘cumulatiegrond’: alles bij elkaar opgeteld is er reden genoeg om iemand te ontslaan. Vanaf 1 januari 2020 is het nog zo dat werkgevers verschillende redenen voor ontslag bij de rechter niet mogen combineren. Straks mag dit wel.

Reorganiseren pas in 2020

Het wachten met ontslagprocedures speelt vermoedelijk ook een rol bij reorganisaties. Als je een personeelsbestand hebt met veel 50-plussers en het kan je 20.000 euro of meer per 50-plusser schelen, dan kan het aardig in de papieren lopen. Bedrijven waar een reorganisatie in de lucht hangt, spelen daarom met de gedachte dat pas in 2020 te doen. Of het daadwerkelijk tot een ontslaghausse komt in 2020 moeten we afwachten.

Bekijk de belangrijkste wijzigingen met de Wet arbeidsmarkt in balans
Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen. Dit onderwerp heeft mijn grote interesse. Ik verzorg cursussen, presentaties en webinars over verschillende arbeidsrechtelijke onderwerpen en publiceer in diverse vaktijdschriften. Ik schrijf blogs en treed regelmatig op als woordvoerder over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen in kranten en tijdschriften, en op radio en tv. Op die manier probeer ik als meester in juridische hulp het recht toegankelijk te maken voor iedereen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden