Langdurig ziek en slapend dienstverband: wat te doen?

Slapende dienstverbanden bezorgen werkgevers, werknemers en arbeidsjuristen al jaren een onrustige nacht. Met de beslissing van de Hoge Raad van 8 november 2019 moet de slaap weer hervat kunnen worden. Maar niet voordat er actie wordt ondernomen.

Wat is ook al weer een slapend dienstverband? Je hebt een slapend dienstverband als je na 104 weken arbeidsongeschiktheid in dienst wordt gehouden. Je hoeft geen werk meer te verrichten en jouw werkgever hoeft je geen loon meer te betalen.

Advies aan werknemers

Als je meer dan 10 jaar in dienst bent bij dezelfde werkgever of ouder dan 50 jaar bent én meer dan 10 jaar in dienst bij dezelfde werkgever, is het verstandig om nog dit jaar actie te ondernemen. Volgend jaar, in 2020 dus, wijzigt de berekening van de transitievergoeding. De transitievergoeding wordt aanzienlijk lager. Hoor je niet tot deze doelgroep? Dan verandert er maar weinig. Jouw werkgever moet, ongeacht leeftijd en dienstjaren, wel op jouw verzoek om het slapend dienstverband te beëindigen, ingaan. Doet hij dat niet? Dan is er sprake van slecht werkgeverschap. Werkgevers worden door het UWV gecompenseerd, maar pas nadat zij de transitievergoeding hebben betaald.

Advies aan werkgevers

Iedere werkgever kan vanaf 1 april 2020 bij het UWV om compensatie vragen van de betaalde transitievergoeding bij het beëindigen van een slapend dienstverband. Voor de berekening van de hoogte van de compensatie wordt uitgegaan van de datum volgend op de dag waarop de werknemer 104 weken arbeidsongeschikt was. Het is belangrijk dat je nog dit jaar met jouw werknemer tot afwikkeling komt, omdat vanaf volgend jaar de berekening van de transitievergoeding verandert. Doe je dat niet? Dan loop je het risico minder gecompenseerd te krijgen dan je hebt betaald.

Vragen?

De beslissing van de Hoge Raad lijkt eenvoudig en duidelijk, maar kan in de praktijk nog tot vragen leiden. Wacht niet met deze te stellen. Wil je meer weten over jouw situatie? Of je nu werknemer of werkgever bent, we helpen je graag verder. Bel ons Juridisch Servicecenter

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen. Dit onderwerp heeft mijn grote interesse. Ik verzorg cursussen, presentaties en webinars over verschillende arbeidsrechtelijke onderwerpen en publiceer in diverse vaktijdschriften. Ik schrijf blogs en treed regelmatig op als woordvoerder over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen in kranten en tijdschriften, en op radio en tv. Op die manier probeer ik als meester in juridische hulp het recht toegankelijk te maken voor iedereen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden