Ontslag op staande voet gerelateerd aan corona

Een ontslag op staande voet wordt regelmatig vanuit een opwelling gegeven waarbij emoties dan vaak de boventoon voeren. Er gaat geregeld een streep door het ontslag op staande voet, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten toepassen. De zaak strandt dan vaak alsnog bij de rechter.

Afgelopen jaar waren er ook meerdere opvallende ontslag op staande voet uitspraken. Nieuw was dat rechters ook uitspraken moesten doen over een ontslag op staande voet dat gegeven was vanwege maatregelen die niet opgevolgd werden in verband met corona. Daar zaten onder andere deze twee spraakmakende uitspraken bij.

"Ik heb Corona en nu heb ik jou besmet"

Het eerste voorbeeld betrof een werknemer van Kwik Fit. Die vloog een collega om de nek waarbij hij zou hebben geroepen: "Ik heb Corona en nu heb ik jou besmet". De werknemer vocht het ontslag aan. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer buitengewoon onhandig en onverstandig had gehandeld door zijn collega op zeer korte afstand te benaderen en om de nek te vliegen. Daarmee handelde hij in strijd met de van overheidswege afgekondigde anderhalve metermaatregel.

Ontslag op staande voet een brug te ver

De kantonrechter vond een ontslag op staande voet echter een brug te ver. Mede gelet op het zeer lange dienstverband van 34 jaar. De arbeidsovereenkomst werd uiteindelijk wel ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer kreeg nog wel de transitievergoeding mee.

Restaurant geopend ondanks instructies om te sluiten

Het tweede voorbeeld is een ontslag op staande voet gegeven door Burger King aan een assistent-manager. In dit geval vond de rechter het ontslag op staande voet wel rechtsgeldig. De assistent-manager had het restaurant geopend ondanks instructies van de werkgever om dat niet te doen in verband met overheidsmaatregelen vanwege de coronacrisis.

Negatieve reacties op social media en gezondheidsrisico’s

Uit WhatsAppberichten had de assistent-manager kunnen opmaken dat de restaurants gesloten zouden worden en alleen afhalen via drive thru en thuisbezorging was toegestaan. Door het restaurant toch te openen verschenen niet alleen negatieve berichten op social media over Burger King maar ontstonden gezondheidsrisico’s voor collega’s en gasten van Burger King. De assistent-manager heeft hoger beroep ingesteld. In 2021 zullen we weten of het Hof wellicht anders oordeelt.

Wet zeer strikt

Ontslag op staande voet is de zwaarste maatregel die je kunt nemen. Het heeft nogal wat gevolgen voor de ontslagen medewerker, bijvoorbeeld geen recht op een ww-uitkering. Daarom is de wet zeer strikt. Bij twijfel blijft het devies dan ook beter niet over te steken.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen. Dit onderwerp heeft mijn grote interesse. Ik verzorg cursussen, presentaties en webinars over verschillende arbeidsrechtelijke onderwerpen en publiceer in diverse vaktijdschriften. Ik schrijf blogs en treed regelmatig op als woordvoerder over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen in kranten en tijdschriften, en op radio en tv. Op die manier probeer ik als meester in juridische hulp het recht toegankelijk te maken voor iedereen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden