Redenen voor ontslag

Je wordt ontslagen. Dat is schrikken en zorgt waarschijnlijk voor veel onzekerheid. Je werkgever mag je echter niet zomaar ontslaan. Er zijn maar een paar geldige redenen opgenomen in de wet. Op deze pagina lees je er alles over. 

Hoe wij je kunnen helpen

DAS helpt ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houd je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij of via ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het jou uitkomt.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op jouw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat je allemaal wilt weten over redenen voor ontslag

In de wet zijn verschillende redenen voor ontslag opgenomen. Als je werkgever je wilt ontslaan, moet die een van deze ontslaggronden kiezen en onderbouwen. Dit wordt vervolgens getoetst door het UWV of een rechter.  

Ontslag wegens disfunctioneren

Als je werkgever vindt dat je niet voldoet aan de functie-eisen en ook geen verbetering verwacht, mag die je ontslaan wegens disfunctioneren. Dit ontslag gaat via de kantonrechter. Je werkgever moet dan aantonen waarom je niet voldoet aan de functie-eisen en wat die heeft gedaan om je functioneren te verbeteren.

Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie

Heb je een ernstig conflict gehad met je werkgever of collega’s? Is het vertrouwen zo geschaad dat jullie niet meer op een professionele manier samen kunnen werken? Je werkgever mag je dan ontslaan op basis van een verstoorde arbeidsrelatie. Er moet dan wel sprake zijn van een ernstige en duurzame verstoring van de relatie. Het ontslagproces verloopt via de kantonrechter.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Stel je voor: je werkgever heeft financiële problemen en is daarom genoodzaakt om het bedrijf te reorganiseren. In dit geval mag die je ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen. Er moet dan met jaarrekeningen of andere documenten bij het UWV worden aangetoond dat er bedrijfseconomische redenen zijn voor je ontslag. Ook hier gelden natuurlijk strikte regels voor.

Ontslag tijdens ziekte

Wil jouw werkgever je ontslaan omdat je ziek bent? Dat mag pas als je ziekteperiode langer duurt dan 2 jaar. Er moet dan een ontslagvergunning worden aangevraagd bij het UWV. Daarnaast moet je werkgever aantonen dat je niet binnen een half jaar kan herstellen. Er zijn een paar uitzonderlijke gevallen waarin je wel in de eerste 2 jaar ontslagen mag worden.

Ontslag door faillissement

Is de organisatie waar je werkt failliet en word je daarom ontslagen? Als de kantonrechter het faillissement goedkeurt, kun je hier als werknemer niks meer tegen doen. Bij ontslag door faillissement heb je vaak wel recht op achterstallig loon, een transitievergoeding en een WW-uitkering. 

Ontslag tijdens zwangerschap

Je werkgever mag je nooit ontslaan vanwege je zwangerschap – en ook niet vanwege bedrijfseconomische redenen tijdens je zwangerschap. Je werkgever mag er wel voor kiezen je tijdelijke contract niet te verlengen als je zwanger bent.

Ontslag door veelvuldig ziekteverzuim

Als je regelmatig ziek bent en de bedrijfsvoering daardoor in de problemen komt, mag je werkgever je ontslaan. Dit heet ontslag door veelvuldig ziekteverzuim. Er moet dan wel worden aangetoond dat jouw ziekteverzuim daadwerkelijk invloed heeft op de bedrijfsvoering, en dat dit niet binnen een half jaar kan worden opgelost. 

Ontslag door reorganisatie

Je werkgever mag je ook ontslaan door reorganisatie. Van een reorganisatie is pas sprake van als er een doelbewuste en ingrijpende verandering binnen het bedrijf plaatsvindt.  
Een voorbeeld van een reorganisatie is het verkleinen van de organisatie, of het anders inrichten van de organisatie. Een reorganisatie hoeft niet altijd te betekenen dat er werknemers ontslagen worden. Toch is de werkgever onder omstandigheden wel gerechtigd om werknemers te ontslaan. In dit geval dient die zich wel aan een aantal regels te houden.

Veelgestelde vragen