Beoordelingsgesprek: drie tips voor werknemers

Een negatieve beoordeling terwijl je zelf vindt dat je naar behoren presteert. Of je vindt de negatieve beoordeling niet terecht omdat er onhaalbare targets gesteld worden. Heb je daar al je energie en uren in gestoken. ‘Ik zal nog eens met voorstellen komen die ik tot in de avonduren heb zitten uitwerken. Krijg ik dit’.

Een nieuwe leidinggevende die even lekker de boel komt opschudden en vindt dat je wel een tandje harder kunt of het anders moet doen. ‘Pffff……hoe kan die mij nu beoordelen, al na een maand’? Het zijn allemaal geluiden die ik vaker terug hoor. Het is daarom verstandig om je altijd goed voor te bereiden op een beoordelingsgesprek. Daarom geef ik je wat praktische tips.

Tips

  1. Neem kritiek serieus en reageer daar vooral schriftelijk en zakelijk op. Schuif de schuld dus niet meteen in de schoenen van je nieuwe leidinggevende. Stip neutraal de gewijzigde omstandigheden aan en geef aan dat je je wilt inzetten en samen op zoek wilt naar een oplossing. Biedt aan om een cursus of scholing te volgen bijvoorbeeld.
  2. Ga het gesprek open in en bereid je goed voor. Wat vind je zelf wat goed of minder goed gaat. Ook als je uitstekend functioneert, kan je wensen hebben voor een cursus of andere opleiding. Stel je open voor kritiek, maar houd je ogen open. Ben jij ineens de enige die op gesprek moet komen, vraag dan eens wanneer collega ‘Klaas’ aan de beurt is.
  3. Het is niet verstandig om met je vuist op tafel te slaan. Agressief reageren is geen goed plan, ook al ben je nog zo boos. Leg rustig uit waarom jij het er niet mee eens bent en laat dat vastleggen in je personeelsdossier. Je frustratie kun je beter in de sportschool kwijt.

Hulp nodig?

Heb je een vraag over je beoordelingsgesprek of hulp nodig? Je kunt ook bij ons terecht als je niet verzekerd bent. Wij helpen je graag verder. Bekijk de mogelijkheden.

Joyce Bender Advocaat

Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij terecht voor vraagstukken op het gebied van het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Mijn werkwijze kenmerkt zich door een klantgerichte en doortastende aanpak.

Ik houd mij bezig met het adviseren, onderhandelen en procederen op het gebied van het arbeidsrecht. Ik verricht werkzaamheden voor zowel werknemers, als werkgevers. In mijn praktijk krijg ik te maken met alle voorkomende vraagstukken op onder meer het gebied van arbeidsconflicten, arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid, (non-)concurrentiebedingen, cao-recht, ontbindingsprocedures, reorganisaties et cetera. Ik heb een bijzondere interesse voor de statutair bestuurder, die een bijzondere positie inneemt in het arbeidsrecht. Daarnaast geef ik workshops, webinars en seminars aan ondernemers, adviseurs en juristen/advocaten op het gebied van het arbeidsrecht en schrijf ik blogs en wetenschappelijke artikelen - o.a. voor het Tijdschrift ArbeidsRecht- over arbeidsrechtelijke onderwerpen. Tot slot ben ik voorzitter van zowel het vakgroepbestuur Arbeid & Inkomen als van de Bezwarencommissie voor de toetsen voor de juniorenopleiding, beide binnen DAS.

Meer artikelen van Joyce

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden